Ionuț lucrează de doi ani la o firmă de construcții din Oradea. Programul pe șantier începe la 8 dimineața, iar de multe ori se vede nevoit să stea peste program.

Muncă multă, bani puțini

Sunt momente în care lucrez o oră sau două în plus peste timpul normal de muncă, dar sunt plătit dublu, se întâmplă să stau 9 sau 10 ore, dar nu este o problema, pentru ca daca ești plătit in plus, se rentează.

Orele suplimentare însă se adună repede, astfel că de multe ori ajunge să petreacă peste 40 de ore pe săptămână la serviciu. Fiecare are familie, trebuie să ajungă la cei dragi acasă, nu poți să stai din 24 de ore, 20 la muncă, a spus Ionuț, muncitor in construcții.

Ore lucrate peste program sunt și în multinaționale. Ioana trebuie să fie atentă tot timpul la telefon și să răspundă la emailuri chiar și când este acasă.

Pentru angajații companiei exista programul de on-call, asta înseamnă că trebuie să fim disponibili în cazul în care sunt urgențe. Se întâmplă să fie două, trei ore, în plus pe săptămână, a mărturisit Ioana, angajată într-o multinațională.

România se numără printre țările din Europa unde se lucrează cel mai mult pe săptămână. Potrivit Eurostat, în 2022, cele mai multe de ore lucrate s-au înregistrat în Serbia, unde media a depășit 43 de ore.


Pe locul doi în acest clasament se află Grecia cu o medie săptămânala de 41 de ore. Podiumul este completat de Polonia cu 40,4 ore. Pe următoarele locuri se află Bulgaria și România cu 40,2 ore lucrate pe săptămână.

Citește și: Veste bună pentru angajați! Salariul minim din aceste domenii va fi majorat. ,,Aceste salarii vor crește cât mai repede cu putință”

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Deși lucrăm mult, salariile sunt mici, astfel că unii români aleg să își ia un job part-time. Ne confirmă acest lucru Dan. Pentru a-și putea mări veniturile, bărbatul a ales să aibă două locuri de muncă.

În zilele cu activitate din plin, e încă o normă, alte opt ore, alteori și mai mult. Se întâmplă să se întindă activitatea până seara târziu, a declarat Dan Butuc, angajat part-time.

Și la capitolul job-urilor part-time românii conduc clasamentul timpului petrecut la muncă, cu o medie de 26,2 ore pe săptămână. La polul opus, țările unde se lucrează cele mai puține ore pe săptămână sunt Portugalia, Germania, Danemarca și Olanda.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si