Usturoiul va fi din ce în ce mai puțin, iar prețurile vor exploda. La Râmnicu Sărat, suprafețe mari de teren pe care se cultiva usturoi, s-au pierdut din cauza exproprierilor pentru autostrada Moldovei.

Criză de usturoi în țară. Urmează o explozie a prețurilor

Iulian Bunilă, corespondent Kanal D,  ne aduce mai multe informații.

Ne aflăm la Râmnicelu, zonă considerată patria usturoiului dintr-un soi românesc foarte apreciat de gospodine.

Câmpul din jurul satului, care până anul trecut era cultivat numai cu usturoi, îl vedem brăzdat acum de urmele excavatoarelor care sapă fundația autostrăzii Moldovei. După exproprieri, zeci de fermieri au pierdut bucăți din terenuri.

Citește și: VIDEO- Prețul cepei a explodat! A crescut cu 300% din 2019 până în prezent

„Dincolo de șosea, spre Colibași a fost usturoi mult”,  „Au făcut zob, nu mai e nimic”, mărturisesc proprietarii terenurilor.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Autostrada taie în două multe parcele, astfel că, mulți cultivatori de usturoi nu mai întrunesc condiția de bază ca să primească subvenția de la stat: o suprafață de cel puțin 3.000 de metri pătrați. Așa că, localnicii se gândesc să renunțe la această cultură.

Citește și: VIDEO- Cum arată RCA-ul plafonat. ASF înaintează astăzi proiectul către Ministrul Finanțelor

„Multă lume s-a lipsit, că a mai rămas puțin, de exemplu zece, cincisprezece arii.

Ăla s-a lipsit. Dacă i-a luat jumătate, i-au mai rămas șapte arii”.

Ce spun specialiștii

Conducerea Direcției Agricole spune că nu a fost centralizată deocamdată o situație a terenurilor pierdute. Îi asigură însă pe fermieri că mai au timp să-și refacă suprafețele: „Sperăm să nu afecteze autostrada, iar fermierii să găsească soluții de întregire sau, printr-o colaborare mai eficientă între ei, în așa fel încât suprafețele să fie apte și eligibile pentru programul cu usturoiul”.

Citește și: Prețul la carnea de miel a explodat. O fotografie apărută în mediul online, cu prețul unui cotlet de miel, le dă bătăi de cap românilor

Specialiștii avertizează că, dacă producția de usturoi românesc va scădea, automat prețul acestui produs va exploda. Semnele se văd deja în magazine.

„Dacă la poarta fermierilor, kilogramul de usturoi se vinde cu 7 lei, în supermarket ajunge la un preț aproape dublu, de aproape 13 lei pe kilogram”, transmite Iulian Bunilă, corespondent Kanal D.

Citește și: VIDEO- Scumpiri la tarifele RCA. Cât vom plăti în plus pentru asigurarea auto


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si