Chiar dacă legea interzice vânzarea de alcool și tutun minorilor, la noi în România, comercianților nu le pasă. Nu cer aproape niciodată actul de identitate tinerilor, ca să vadă dacă au peste 18 ani.

Citește și: VIDEO- Guvernul propune taxe noi. Băuturile răcoritoare care conţin zahăr se vor scumpi

Am vrut să testăm și noi cât de ușor putem să facem rost de țigări și băutură, fără ca vreun comerciant să ne verifice.

Andra Ionescu, reporter Kanal D: „Pentru ca experimentul să fie cât mai real, am renunțat complet la machiaj am ales haine cât mai apropiate de ținutele adolescenților, un ghiozdan, așa că haideți să vedem dacă reușesc să îmi cumpăr alcool și țigări.” 

„Îmi dați și mie, vă rog, un pachet de țigări? De care? Un**** roz. 27 lei.”

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Andra Ionescu, reporter Kanal D: „Se pare că am reușit să cumpăr pachetul de țigări, haideți să vedem dacă și alcool pot lua, la fel de ușor.” 

„Vreau și eu o sticlă de bere, pot să iau? Da! Pot să dau cu cardul? Da, cu cardul.”

Andra Ionescu, reporter Kanal D: „Așadar, am reușit să cumpăr atât alcool, cât și țigări.

În cele două magazine în care am intrat, niciunul dintre vânzători nu și-a pus problema dacă sunt sau nu minoră.”

Ba chiar părinții recunosc că își trimit de multe ori copiii să le cumpere alcool și țigări de la magazin.

„Le mai trimit da, dar dacă le cunoaște vânzătoare le dă. Când n-am eu timp sau când se duc ele să-și ia câte ceva, îmi iau și mie.”

„Ar trebui introduse sancțiuni și pentru cei mici, dar și părinți”

Autoritățile spun că trași la răspundere ar trebui să fie chiar părinții minorilor.

Horia Constantinescu, președinte ANPC: „Cred că, în același timp, în afară de sancțiunile aplicabile acestor operatori economici ar trebui, și am propus acest lucru, introduse sancțiuni și pentru copiii care fumează, dar mai ales pentru părinții acestora. Este o variantă de a face tot ceea ce trebuie în sensul respectării șanselor la sănătate ale celor mici.” 

Până atunci însă, și sancțiunile existente sunt greu aplicabile. De ce?

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Horia Constantinescu, președinte ANPC: ”Trebuie să fim la momentul la care se comercializează țigări și alcool către minori, exact acolo pentru a putea aplica sancțiunea sau să avem o față probe concludente.”  

În alte țări europene, astfel de scene nu se mai derulează de ani buni. Diferența o face faptul că țigările se cumpără de regulă de la buticuri dedicate, numai cu actul de identitate. În plus, acestea s-au scumpit enorm în ultimii ani, descurajându-i pe tineri cu buget limitat să se apuce de fumat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si