2 secunde in care pamantul s-a miscat si a sadit panica in romani. Imaginile pe care le urmariti sunt dintr-o localitate din Bacău, acolo unde seismul a fost resimţit puternic.

Este ora 3 și 26 de minute. Momentul in care Romania s-a zdruncinat din pricina unui cutremur produs in Vrancea. Seismografele ingregistreaza imediat o magnitudine de 5,4, dar se revizuieste imediat la 5,3, ca mai apoi spre dimineata sa se anunte valoarea celui mai puternic cutremur din ultimele 15 luni: 5,2 grade pe scara Richer.

Mihail Diaconescu, cercetător INFP: S-a resimțit în Moldova, în partea estică a Munteniei, până aproape de Olt.

Citeste si: Semne care prevestesc un CUTREMUR cu 24 de ore înainte. Atenție MAXIMĂ!

Asta pentru ca acest cutremur a fost unul de adancime, pe cand cele de suprafata se resimt intr-o zona mai limitata.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș. Preşedintele Consiliului Județean: Focarele fumegânde sunt aproape de lichidare- antena3.ro

Ultimul cutremur mai puternic a fost în octombrie 2018, când s-a înregistrat o intensitate de 5,8 grade pe scara Richter.

Andreea Gurban, reporter Stirile Kanal D: O astfel de simulare ar putea fi o realitate. Seismologii susțin că mișcarea plăcilor tectonice din zona Vrancei generează circa 17 cutremure anual cu o magnitudine de 4,5 grade pe scara Richter.

ihail Diaconescu, cercetător INFP: Ceea ce eate adevărat este că în România, există niște falii de ordinea sutelor de km, cum ar fi Falia Peceneaga- Camina, Falia Jiului, Falia Oltului, care sunt mai puțim active. Dacă s-ar produce un cutremur pe una din aceste falii, pe toată lungimea ei, ar putea să genereze cutremure mai mari de 7,9.

Bucureștiul, total nepregătit pentru un seism de amploare

Nu doar Romania ci toate tarile din Blacani stau pe un butoi de pulbere, iar autortatile nu au facut nimic sa ne apere de aceste cataclisme naturale. Un articol recent din New York Times arată că după seismul din Albania de anul trecut, soldat cu 51 de morți și sute de victime, falia Balcanilor, incluzând Bulgaria, România- e o bomba cu ceas.

Un exercitiu de simulare a unui cutremur devastator facut in 2018, lua in calcul un numar al MORTILOR ingrijorator: peste 4.000.

Ca sa va faceti o idee, doar în București sunt 2.600 de clădiri încadrate în diferite grupe de risc seismic- 350 sunt practic niste ruine Anul trecut primăria a reușit să reabiliteze doar 6.

Citeste si: Cercetătorii au înlemnit: Cerul se CUTREMURĂ! Cum este posibil aşa ceva?

Liviu Batistă locuiește din anii 90 într-un imobil din centrul vechi. Blocul este încadrat la risc seismic I, datând din 1860.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul de la RO-Alert care i-a dat fiori unui român din București: “Adăpostiți-va in beciuri, departe de geamuri, durata estimată 90 de min”- radioimpuls.ro

Citeste si: Un asteroid de 10 ori mai mare decât roca spațială care a ucis dinozaurii a aruncat cea mai mare lună a lui Jupiter de pe axa sa- antena3.ro

Reporter: Prin câte cutremure a trecut acest imobil?

Liviu Batistă: Cred că vreo 10 mari!

Sinurul lucru facut de autoritati in ultima vreme a fost achizitionarea unui dispozitiv care detecteaza ranitii prinsi sub daramaturi.

TANESCU PETRE, POMPIER: Este vorba despre un aparat de miscare cu senzori, este format din 6 senzori pe care ii putem folosi la daramaturi, adica la cutremure. Si o mica bataie din picior sau din deget, senzorul respectiv capteaza miscarea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si