Vişinată reţetă: Cum faci la tine acasă această băutură?
Vişinată reţetă. De-a lungul timpului românii au arătat că sunt buni gospodari. Vișinata este una dintre băuturile preferate ale românilor. Iată cum o prepari la tine acasă!
Vișinele se spală bine, se curăță de codițe și se lasă la zvântat. Se amestecă 2 kilograme de vișine cu 2 litri de alcool de 96 grade și se lasă timp de o săptămână într-un loc întunecat, acoperite cu un tifon.
Daca nu aveți damigeană cu gâtul strâmt și folosiți borcane mai largi, atunci peste tifon puneți și o farfurioară.
După o săptămână cât au fost lăsate la macerat se prepară un sirop din 2 kilograme de zahăr și 2 litri de apă. Se lasă la fiert până când zahărul este dizolvat, iar apoi când este rece se pune peste vișine. Se agită ușor. Nu mai este nevoie să amestecați în damigeană căci zahărul deja s-a topit.
Damigeana se astupă cu un dop, iar totul se lasă la macerat pentru două luni într-un loc răcoros și întunecat. A nu se lăsa să fermenteze la soare pentru că își pierde din aromă și își va schimba și culoarea. Important de știut este să nu puneți țuică, pălincă sau rachiu căci îi va schimba gustul și aroma.
După două luni vișinata se decantează (se strecoară) și se transferă în carafe speciale. Se pot păstra în cămară sau beci chiar și 2-3 ani și poate fi folosită și în prepararea unor deserturi precum: bomboane „bețive”, torturi, prăjituri, checuri, pandișpane.