Ucraina a intrat cu tancurile în Rusia și a revendicat controlul asupra a circa o mie de kilometri pătraţi de teritoriu rus în provincia frontalieră Kursk.

Armata lui Zelenski a lansat marţea trecută o ofensivă ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă, relatează LBC.com.

Zelenski: "Este catastrofa acestui război" pentru Moscova

Zelenski a spus că forțele sale vor „asigura pacea” trecând peste graniță în regiunea Kursk din Rusia, într-o mișcare pe care Vladimir Putin a catalogat-o drept "o provocare”.

Preşedintele de la Kiev a declarat că incursiunea declanşată marţea trecută de forţele ucrainene în regiunea rusă de frontieră Kursk este "catastrofa acestui război" pentru Moscova, amintind de tragedia submarinului Kursk, produsă cu 24 de ani în urmă.

"Putem vedea ce se întâmplă cu Rusia lui Putin: în urmă cu 24 de ani a avut loc dezastrul Kursk, începutul simbolic al guvernului său", a

declarat Zelenski în discursul său, referindu-se la scufundarea submarinului rusesc cu acelaşi nume, în care au murit toţi cei 118 membri ai echipajului.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

"Şi acum este clar care va fi sfârşitul pentru el. Tot un Kursk. Catastrofa acestui război", a declarat Zelenski.

"Rusia a adus războiul la alţii, acum acesta se întoarce la ea acasă. Ucraina a dorit întotdeauna doar pacea şi cu siguranţă vom garanta pacea", a spus Zelenski.

Ce zonă din Rusia controlează acum Ucraina

"Avem astăzi 28 de localităţi sub controlul inamicului, profunzimea penetrării teritoriului regiunii Kursk este de 12 kilometri, pe o lăţime de 40 de kilometri", a precizat guvernatorul provinciei Kursk, Alexei Smirnov, vorbind la o reuniune de criză convocată de preşedintele rus Vladimir Putin şi de la începutul căreia au fost transmise imagini televizate.

În cele 28 de localităţi trăiesc circa 2.000 de persoane, "a căror soartă este necunoscută", de asemenea "avem 12 civili morţi şi 121 de răniţi, printre care 10 copii", a adăugat guvernatorul. Potrivit acestuia, au fost evacuate din provincia Kursk circa 121.000 de persoane şi alte aproximativ 60.000 aşteaptă evacuarea.

"Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene", a explicat Alexei Smirnov, care a insistat că în situaţia actuală "este foarte important să se ştie unde se află inamicul".

Reacția lui Putin după incursiunea Ucrainei

Preşedintele Putin a ordonat la această reuniune Ministerului Apărării să expulzeze trupele ucrainene din Kursk şi a estimat că această ofensivă ucraineană încearcă să destabilizeze Rusia.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Putin crede că Ucraina urmărește câştigarea unei poziţii mai bune la eventuale negocieri de pace cu Rusia, negocieri pe care acum liderul de la Kremlin le exclude, potrivit CNN.

"Despre ce fel de negocieri se poate vorbi acum? Cu oameni care bombardează la întâmplare civili(...), care caută să creeze ameninţări pentru instalaţiile nucleare?", s-a întrebat el la reuniunea de criză, în timp ce trupele ucrainene sunt la câteva zeci de kilometri de centrala nucleară Kursk


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si