1 octombrie- Ziua internațională a persoanelor în vârstă. Ziua internațională a persoanelor în vârstă este sărbătorită în fiecare an pe data de 1 octombrie, încă din anul 1991.

Această dată a fost stabilită în 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în baza Rezoluției nr. 45/106.

În anul 1982 s-a elaborat pentru prima dată un Plan internațional de acțiune pentru ajutorarea persoanelor în vârstă, adoptat de către Adunarea Mondială, în legătură cu îmbătrânirea oamenilor.

Acesta a fost aprobat de Adunarea Generală a ONU.

Citește și: VIDEO- Cum să te angajezi după 50 de ani? Persoanele trecute de 50 de ani pot reprezenta un plus pentru colectiv

1 octombrie - Ziua internațională a persoanelor în vârstă. Ce semnificație are această zi

1 octombrie - Ziua internațională a persoanelor în vârstă. Ce semnificație are această zi

[Sursa foto: Unsplash]

Ce semnificație are Ziua internațională a persoanelor în vârstă

Ziua internațională a persoanelor în vârstă are scopul de a promova drepturile acestora, prin încurajarea de a participa activ la viața economică, politică, socială, cultural, precum și pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii, lipsită de discriminare, prin incluziune socială.

La nivel mondial, conform ONU, populația de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde în anul 2030. Până în anul 2080, aproximativ 30% din cetățenii Uniunii Europene vor avea vârsta de 65 de ani sau peste acest prag, potrivit http://ec.europa.eu/.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

În același studiu se vorbește și despre România. În anul 1990 persoanele în vârstă de 60 de ani și peste această vârstă reprezentau 10,3% din totalul populației. Pentru anul 2080, se prevede un procent de peste 21,8%. Numărul persoanelor care îmbătrânesc în România depășește 3,8 milioane, potrivit unui raport al INSSE de la 1 ianuarie 2021. De asemenea, numărul vârstnicilor în România este într-o continuă creștere.

Trei activități interesante pentru persoanele în vârstă

Excursiile și plimbările în aer liber  sunt activități interesante și potrivite pentru persoanele în vârstă. Plimbările de orice fel, pe jos, cu bicicleta sau chiar cu scaunul cu rotile sunt recomandate vârstnicilor pentru că este o ocazie bună pentru a lua o gură de aer proaspăt și pentru a le limpezi mintea, dar și plămânii.

Deoarece vârstnicii au mai mult timp liber, o plimbare relaxantă sau o excursie de neuitat sunt alegeri foarte bune pentru această categorie de persoane.

Este recomandat, dacă starea fizică permite, o plimbare cu bicicleta pentru a pune în mișcare mai multe grupe musculare.

1 octombrie - Ziua internațională a persoanelor în vârstă. Ce semnificație are această zi

1 octombrie - Ziua internațională a persoanelor în vârstă. Ce semnificație are această zi

[Sursa foto: Unsplash]

Grădinăritul este o activitate recreativă pentru multe categorii de persoane, dar în special pentru cei în vârstă. O astfel de activitate vine la pachet cu beneficii mentale și fizice. Pe deasupra, bătrânii pot învăța lucruri noi odată cu începutul unei astfel de activități!

O astfel de activitate îi ajută într-adevăr pe cei mai în vârstă pentru că, prin expunerea la soare, organismul produce vitamina D, care are un rol foarte important în fixarea calciului în oase. Florile frumos parfumate le pot da seniorilor o stare de bine, stresul reducându-se semnificativ. Prin intermediul acestei activități, senzațiile de durere se pot ameliora.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Pensia minimă se recalculează de la 1 ianuarie 2024. Cine va primi peste 50% în plus la pensie

Yoga și gimnastica  sunt benefice persoanelor vârstnice.

Gimnastica aduce schimbări importante în legătură cu stima de sine a celor care o practică. Oamenii care o practică se simt mai încrezători în forțele proprii, dar și mai fericiți! Printr-o astfel de activitate, postura zilnică se poate îmbunătăți, iar forma fizică este una mai bună.

Activitatea fizică reduce tensiunea arterială și întărește oasele!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si