Ce este melatonina și ce alți compuși cresc calitatea somnului

Cunoscută și ca hormonul somnului, melatonina este produsă în mod natural de glanda pineală, o mică structură din creier. Deficitul de melatonină poate provoca tulburări de somn. Printre alte proprietăți ale melatoninei se numără cea de stimulare a sistemului imunitar, mai ales în condiții de stres, de reducere a riscului de boli oculare, datorită calității de antioxidant, dar și de combatere a depresiei sezoniere.

În cazul tulburărilor de somn, medicul poate să prescrie suplimente alimentare cu melatonina. Este recomandat să soliciți sfatul unui profesionist din domeniul sănătății înainte de a lua suplimente cu melatonină, mai ales dacă urmezi un tratament. Interacțiunile cu aceasta ar putea reduce efectele sau crește riscul de efecte secundare ale acelor medicamente.

Printre alte substanțe care pot fi utile pentru combaterea tulburărilor de somn se numără magneziul, al cărui deficit provoacă apariția crampelor, a palpitațiilor, a iritabilității și oboselii.

Citeste si: Anchetă după operația de transplant

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Vitaminele B sunt, de asemenea, utile pentru echilibrarea sistemului nervos, în special B6, care servește la fixarea magneziului, și vitamina B12, ce combate oboseala care poate apărea în contextul tulburărilor de somn.

Ce alimente conțin melatonină

Pentru a susține nivelul natural de melatonină din organism, poți să îți regândești meniul zilnic. Mai multe alimente sunt foarte bogate în melatonină sau/ și în triptofan, un aminoacid esențial pentru producerea hormonului somnului.

Iar vestea bună este că aceste alimente se găsesc sigur în frigider sau în cămara din orice casă. Astfel, triptofanul se găsește în:

  • carne,
  • pește,
  • ouă
  • lapte (conține și unul dintre cele mai mari niveluri de melatonină),
  • leguminoase,
  • nuci (fisticul, migdalele, caju, semințele de dovleac, nucile, dar se recomandă moderație, pentru că sunt și bogate în calorii).

Produselor de mai sus le poți adăuga alimente care conțin melatonină din lista de mai jos:

  • Struguri (depinde de soi, cele mai bune din acest punct de vedere sunt cele roșii)
  • Ciuperci (conțin și un nivel mare de triptofan și sunt excelente la cină)
  • Căpșuni (perfecte în deserturi)
  • Roșiile (în afară de proprietățile antioxidante, au capacitatea de a ajuta organismul să se relaxeze)
  • Orezul (conține și triptofan și are și proprietatea de a reduce stresul oxidativ provocat de tulburările de somn)
  • Ovăzul (conține și vitamine B)
  • Porumbul (este și ușor digerabil)

Citeste si: Povestea Untold a ajuns la final

Deși vinul și berea conțin melatonină, se recomandă consumul acestora cu moderație și evitarea lor seara.

Mănâncă ușor înainte de a merge la culcare

Corpul tău are deja suficient de mult de lucru cu căldura ambientală, astfel încât nu trebuie ca funcțiile sale să mai fie îngreunate de digestie.

Alege pentru cină preparate ușoare, mai degrabă reci, astfel încât organismul să nu depună prea mare efort pentru a se echilibra termic. Fructe și legume crude cu brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi, supe reci și salate se numără printre preparatele recomandate pentru cinele din timpul verii. Carnea roșie și cea preparată la grătar nu se digeră foarte ușor, nici brânzeturile tari sau cele cu mucegai, optează mai degrabă pentru o omletă preparată fără grăsimi sau pește gătit dietetic. Pentru hidratare, bea apă plată, aromată cu lămâie sau fructe și evită băuturile cu mult zahăr, dar și pe cele alcoolice, pentru că deshidratează.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În concluzie, dacă suferi de tulburări de somn, îți va fi utilă modificarea unor obiceiuri alimentare zilnice, în sensul consumului din abundență al unor produse pe care sigur le ai în casă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si