IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este urmărit penal de DNA, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, a anunțat instituția anticorupție, marți, 5 decembrie. 

Citește și: VIDEO- Măsuri împotriva preoților corupți. Faptele ilegale ale oamenilor bisericii vor fi sancționate

Potrivit procurorilor DNA, în iulie 2023, suspectul Petrescu Teodosie ar fi promis suma de 160.000

lei unui om de afaceri (martor în cauză).

Citește și: VIDEO- Preoții corupți, excluși din Biserică. Primele măsuri luate de Cancelaria Sfântului Sinod

Acești bani ar fi reprezentat un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care omul de afaceri ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului.

Este vorba de folosirea influenței pe care omul de afaceri ar fi afirmat că o are asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

"La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică înțelegerea respectivă. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului", se arată în comunicatul DNA.

Avocatul apărării, Adrian Cuculis: "Sunt cvasi-probe obținute prin provocări" 

Avocatul Adrian Cuculis, care îl reprezintă pe IPS Teodosie spune că urmărirea penală propusă de DNA "nu are cum să ajungă în instanță" pentru că sunt cvasi-probe la dosar, obținute prin provocări.

"Cazul mediatizat în ceea ce-l privește pe IPS Teodosie, din punctul de vedere al apărării, nu are cum să ajungă în instanță niciodată pentru că discutăm de niște cvasi-probe care au fost obținute în mod îndoielnic, prin provocări, sau cum ar spune legea penală prin neloialitatea administrării probatorului, care duce în cele din urmă a imposibilitatea urmăririi penale a unei persoane", a explicat Adrian Cuculis.

Cu privire la materialul video pus la dispoziție cu privire la pretinsa complicitate cu cumpărarea de influență, Adrian Cuculis consideră că "poate fi constatat cu ușurință de către oricine că nu se încadrează în noțiunea vreunei infracțiuni de corupție sau de complicitate la vreo infracțiune de corupție".

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Putem observa cu ușurință că IPS Teodosie, când dă acel răspuns că ar fi de acord cu mita respectivă, se uită pe telefon, nici măcar nu este atent la interlocutor. Atunci, din toate punctele de vedere ale apărării posibila acuzație(...) nu cred că poate să faciliteze urmărirea penală pe mai departe a IPS Teodosie".

Avocatul apărării concluzionează că, din cvasi-probele produse de către parchet, nu reiese în niciun fel săvârșirea vreunei infracțiuni.

IPS Teodosie, prima reacție în dosarul urmăririi penale 

UPDATE. IPS Teodosie a reacționat mirat la aflarea veștii privind deschiderea dosarului penal pe numele său.

"Nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu știu de așa ceva. Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este. Eu sper că nu este nicio problemă”, a

declarat episcopul Tomisului. 

Citește și: IPS Teodosie, reacție surprinzătoare după anunțul procurorilor DNA. "Nu e nicio urmărire"

Patriarhia Română a reacționat după anunțul DNA privind urmărirea penală a Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie. Detalii aici.

"Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale", spune purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

Un consilier al lui Teodosie, implicat în mita promisă

Conform acuzațiilor DNA, un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, denumit P.I., este și el pus sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

Anunțul DNA vine la scurt timp după ce Cancelaria Sfântului Sinod luase o serie de măsuri împotriva preoților implicați în acte de corupție. 

După o investigație făcută de jurnaliștii Recorder, care a scos la iveală posibile acte de corupție ale unor înalți preoți ai Bisericii, Cancelaria Sfântului Sinod ia primele măsuri.

Preoții implicați în fapte ilegale vor fi sancționați grav și riscă să fie caterisiți, conform deciziei înaltului for bisericesc.

ips teodosie mita

IPS Teodosie ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri

Redăm mai jos Comunicatul DNA:

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Fiica lui Liviu Vârciu răspunde criticilor conform cărora trăiește din banii părinților: „Nu frec menta pe TikTok”- radioimpuls.ro

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:

PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,

P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.
Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală".

De la ce a pornit dosarul "mană cerească"

O investigație făcută de jurnaliștii de la Recorder, în luna noiembrie 2023, a scos la iveală posibile acte de corupție ale unor înalți preoți ai Bisericii.

În filmările realizate cu camera ascunsă, mai mulți preoți, alături de oameni politici, își dădeau binecuvântarea pentru fraudarea banilor publici.

Printre cei implicați se numără însuși Înaltpreasfințitul Teodosie și un consilier al său, ambii vizați de urmărirea penală a DNA.

Sinodul Patriarhiei Române anunță măsuri dure împotriva preoților corupți

Cancelaria Sfântului Sinod a decis după publicarea investigației Recorder să ia primele măsuri, anunțând că preoții implicați în fapte ilegale vor fi sancționați grav și riscă să fie caterisiți.

Primele luate în vizor sunt donațiile și sponsorizările. Toți banii primiți de la credincioși trebuie să fie înregistrați de un angajat al bisericii, adică, donatorii vor primi o chitanță.

De asemenea, preoții nu pot primi bani în nume personal, ci doar pentru lăcașul de cult unde slujesc. Măsurile îi vizează și pe cei care își cumpără funcțiile în sânul Bisericii.

În funcție de gravitatea faptelor, cei care se abat de la aceste reguli riscă să fie excluși din funcție.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si