Un bilant anterior anunta aproximativ 70 de morti.

Bilantul acestui atentat, care nu a fost revendicat, risca sa creasca, avand in vedere starea grava a unor raniti, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care se sprijina pe o vasta retea de activisti si de surse.

Atacul a avut loc in localitatea Rashidin (nord), unde erau blocate zeci de autobuze care transportau persoane evacuate de la Foua si Kafraya, localitati loialiste asediate de rebeli, in provincia Alep (nord-vest).

”Dupa decesul mai multor raniti, bilantul atentatului a ajuns la 112 morti, inclusiv 98 de persoane evacuate”, a precizat Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului, care a anuntat sute de raniti.

Celelalte persoane ucise sunt lucratori umanitari locali sau rebeli, a precizat el.

Regimul sirian a acuzat ”grupari teroriste”, o expresie pe care o foloseste pentru a-i desemna pe rebeli si jihadisti deopotriva.Insa influenta grupare rebela Ahrar al-Sham a negat orice implicare a rebelilor.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

”Noi respingem toate acuzatiile care pun in discutie opozitia in aceasta crima plina de ura. Rolul nostru era sa asiguram securitatea civililor, nu sa-i omoram”, a dat asigurari Ahrar al-Sham intr-un mesaj postat pe Twitter.

Corespondentul AFP la Rashidin, un cartier rebel de la periferia de vest a Alepului, unde erau stationate autobuzele, a vazut numeroase cadavre- inclusiv ale unor copii- si membre smulse pe jos, dar si un mare numar de raniti.

Este vorba despre unul dintre atentatele cele mai sangeroase de la inceputul, in urma cu peste sase ani, a razboiului din Siria, care s-a soldat cu peste 320.000 de morti si milioane de persoane deplasate si refugiati.

Secretarul general adjunct pentru Afaceri Umanitare si Coordonatorul salvarii de urgenta al ONU Stephen O'Brien s-a declarat ”ingrozit” de acest atac ”monstruos si las”. Autorii lui ”au dat dovada de o indiferenta sfruntata fata de viata iumana”.

Peste 7.000 de persoane au fost evacuate vineri si sâmbata din patru localitati.

Aproximativ 5.000 de persoane de la Foua si Kafraya- civili si combatanti- au ajuns la Alep, de unde isi vor alege destinatia finala..
Alte 2.200 de persoane evacuate de la Madaya et Zabadani au ajuns in provincia Idleb, aflata in mare parte sub controlul rebelilor.

Era neclar daca operatiunea de evacuare care vizeaza in total câteva mii de persoane continua imediat.

In ultimii ani si dupa luni de asedii, regimul a propus acorduri de evacuare similare, pe care opozitia le denunta drept ”transferuri fortate”, care constituie ”crime impotriva umanitatii”.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Declansat de reprimarea sângeroasa a unor manifestatii in favoarea democratiei, conflictul a devenit tot mai complex de-a lungul anilor, odata cu intrarea in razboi a unor actori internationali si unor grupari jihadiste.

In alta parte a acestei tari devastate de razboi, gruparea jihadista Statul Islamic incerca duminica sa respinga o ofensiva a unor combatanti kurzi si arabi, sustinuti de Statele Unite, care incearca sa cucereasca Tabqa, in nord.

Tabqa este un loc-cheie de pe drumul catre Rakka, capitala autorpoclamata a Statului Islamic in Siria si adevaratul obiectiv al Fortelor Democratice Siriene (FDS)- alianta combatantilor kurzi si arabi.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si