Borș de pește. Pe lângă faptul că este extrem de gustos, boșul de pește este și extrem de sănătos. Vă oferim o rețetă delicioasă care vă va face să vă lingeți pe degete. De asemenea, vă prezentăm beneficiile asupra sănătății a consumului de ciorbă și de pește.

 

Borș de pește. Iată cum se prepară borșul de pește moldovenesc?

 

Ingrediente

 

cap si coada de somn

cap si coada de crap sau novac

trunchi de salau

1-2 carasi

1 ceapa

1 morcov

1/2 telina

1 ardei iute

1 ceasca pasta de ardei

1 borcan rosii conservate de mine

20 ml ulei

3 cartofi (optional)

verdeata

1 lingura orez

1 l de bors

sare

 

Citeste si: Macrou marinat. Rețeta care te va face să iubești peștele

bors de peste reteta
bors de peste reteta

Borș de pește. Mod de preparare

 

Pestele portionat, spalat, pudrat cu putina sare, se lasa deoparte intr-un vas.

 

Toate legumele curatate, spalate, taiate marunt sau radacinoasele date pe razatoarea cu ochiuri mari, dupa cum doreste fiecare. Se calesc in oala cu ulei incins, dupa ce s-au inmuiat se adauga rosiile, pasta de ardei, cartofii curatati si taiati in sferturi sau cubulete, 1 lingurita cu sare, dupa cateva minute se adauga 2-3 cani cu apa si se lasa la fiert 30 min, scrie bucataras.ro.

 

Citeste si: Cel mai toxic pește din lume. Toată lumea în consumă fără să știe că este OTRAVĂ PURĂ!

 

Dupa ce totul este fiert, se adauga orezul, patrunjelul, borsul fiert in alt vas, se completeaza cu apa dupa gust, iar cand incepe sa clocoteasca. Se adauga usor bucatile de peste iar din acest moment nu se mai amesteca cu lingura.

Cand pestele s-a ridicat la suprafata, semn ca este fiert, se adauga leusteanul, se potriveste de gust, se mai lasa 1-2 clocote apoi se opreste focul.

bors de peste reteta
bors de peste reteta

Borș de pește. Beneficiile ciorbei de pește

 

Ciorba este o mâncare populară și în același timp tradițională atât în casele românilor cât și în meniul restaurantelor.

 

Din bătrâni se spune că ciorba şi supa în egală măsură alungă răcelile dacă sunt fierbinţi, răcoresc dacă se consumă reci, hidratează şi încarcă organismul cu sănătate.

 

Citeste si: Prajitura cu mere dupa reteta bunicii: simpla si delicioasa

 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Organismul uman are nevoie de lichide pentru hidratarea şi uşurarea digestiei, iar ciorbele și supele sunt lichidele care reunesc toate vitaminele şi mineralele din legume.

 

O bună hidratare

 

Supele și ciorbele în general suplinesc consumul de ceai, spre exemplu, și de alte lichide necesare hidratării pe durata întregii zile. O farfurie de supă contribuie la cei doi litri de lichide recomandați să-i bem zilnic.

 

În loc să bei cu forța jumătate de litru de apă seara, mai bine o înlocuiești cu un bol de supă, care te hidratează și, în plus, nu te va lăsa să adormi cu foamea în stomac.

 

Borș de pește. Un medicament natural

 

Beneficiile pe care le aduc sănătății fac din aceste preparate lichide un real medicament, unul mai special, cu gust! Şi adevărat savuroasă devine atunci când se adaugă și puţine condimente, numai cât este necesar, pentru a potenţa aromele naturale ale legumelor.

 

Mâncărurile grele ne fac inactivi pentru o vreme pentru că solicită întreg organismul pentru digestie şi ne slăbesc tonusul.

 

Preparatele grase sunt mult prea concentrate pentru a fi privite ca alimente consumabile oricând. Numai cele bogate în lichide se potrivesc oricui, în orice moment al zilei, conform libertateapentrufemei.ro.

 

Borș de pește. Puține calorii

 

Sunt slab calorice, ușor de digerat și cea mai facilă modalitate de a obţine nutrienţii necesari. Prin temperatura la care se consumă se obţin efecte diferite, de încălzire sau răcorire.

Citeste si: Parjoale moldovenesti ca la bunica acasa. Secretul preparatului gustos

 

Borș de pește. Beneficiile consumului de pește

 

Specialistii considera ca pestele este o parte foarte importanta a unei diete sanatoase.

bors de peste reteta
bors de peste reteta

Pestele si fructele de mare sunt importante pentru sanatate, intrucat contin un lant lung de grasimi omega-3 si sunt bogate in substante nutritive cum ar fi vitamina D si seleniu, au un continut ridicat de proteine si scazut in grasimi saturate.

Citeste si: Icre de fasole. Rețeta românească uitată de mult. Trebuie să o încerci!

 

Exista dovezi puternice ca includerea in alimentatie a pestelui sau a uleiului de peste ajuta la mentinerea sanatatii inimii si vaselor de sange.

 

O analiza a mai multor studii indica faptul ca introducerea in dieta pe parcursul unei saptamani a 60-90 grame de peste gras (somon, hering, macrou, ansoua sau sardine) reduce cu pana la 36% riscul de deces din cauza unor boli de inima.

 

Peștele previne bolile de inimă

 

Pestele, ca parte a alimentatiei, poate lupta impotriva bolilor de inima in mai multe moduri. Grasimile omega-3 din peste protejeaza inima impotriva dezvoltarii tulburarilor de ritm cardiac.

 

Acestea ajuta la scaderea tensiunii arteriale, a frecventei cardiace, imbunatatesc functia vaselor sanguine si dozele mai mari scad trigliceridele si diminueaza inflamatia.

 

Citeste si: Lapte de pasăre. Rețeta românească de mult uitată

 

Exista dovezi atat de puternice si coerente privind aceste beneficii, incat, specialistii recomanda ca toti oamenii sa consume peste de doua ori pe saptamana.

 

Din pacate, destul de putine persoane tin cont de aceste sfaturi. Unii nu agreaza pestele, iar in cazul altora, consumul redus este cauzat de perceptiile legate de cost, accesul dificil la magazinele care vand peste si incertitudinea cu privire la modul de a pregati sau gati pestele.

 

Altii se tem de reactiile asupra organismului a mercurului, reziduurilor de pesticide, toxinelor care pot fi prezente in fructe de mare si peste.

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

 

Borș de pește. Atenție la pești contaminați cu mercur

 

Exista posibilitatea ca pestii contaminati cu mercur sa ne afecteaza sistemul nervos.

 

Pe de alta parte, expertii sustin ca pestele este esential pentru continutul sau bogat in acizi grasi care ne protejeaza creierul.

 

Mercurul este toxic pentru creier, inima si sistemul nervos.

 

In special femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa fie foarte atente la consumul de peste, deoarece mercurul impiedica dezvoltarea neurologica a fatului.

 

Pe de alta parte, numeroase studii vorbesc despre continutul ridicat de acizi grasi omega 3 care se gasesc in carnea de peste si care ajuta la dezvoltarea creierului, imbunatatesc memoria, protejeaza inima, lupta impotriva artritei reumatoide si a cancerului.

 

Prin urmare, specialistii au ajuns la concluzia ca nu este deloc recomandat sa renuntam la toate tipurile de peste, ci doar la cele care contin o cantitate mare de mercur sau alti contaminanti.

bors de peste reteta
bors de peste reteta

Cel putin doua portii pe saptamana

 

Aceasta este atat recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cat si a Administratiei Americane pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor (FDA).

 

Administratia Americana pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor (FDA) a stabilit niste recomandari cu privire la siguranta consumului de peste.

 

Borș de pește. 340 de grame de pește pe săptămână

 

Potrivit acestor indicatii, se recomanda sa nu depasim 340 de grame de peste pe saptamana, insa in functie de greutatea corporala a fiecaruia dintre noi este posibil ca aceasta cantitate sa fie mai redusa sau mai ridicata. De asemenea, Asociatia Americana a Inimii sustine ca un adult sanatos poate sa consume in siguranta pana la 400 de grame de peste saptamanal.

 

Avertisment pentru femeile insarcinate si copii mici

 

Atat femeile insarcinate, cat si copiii mici sunt mai expusi la efectele toxice ale mercurului, de aceea este important sa se respecte un consum moderat de specii de peste mai putin contaminate.

 

Este esential sa consumi carne de peste inainte de a ramane insarcinata, precum si in timpul sarcinii, tinand cont de substantele nutritive pe care le contine.

 

S-a demonstrat faptul ca daca o femeie are o dieta echilibrata in acizi grasi omega 3 inainte de a ramane insarcinata, cat si pe perioada sarcinii, creierului fatului se dezvolta mult mai bine, mama are un risc redus de a suferi de depresie post-partum, inima si oasele se dezvolta armonios.

 

Insa, cum iti dai seama ce carne de peste sa alegi fara sa afecteze fatul in curs de dezvoltare.

 

Borș de pește. Ce pești sunt mai siguri?

 

Peste sarac in mercur: ansoa, sardine, somon salbatic (Pacific), hering, cambula, crab albastru din Atlantic, egrefin, pastrav de crescatorie, creveti, somn de crescatorie (expertii avertizeaza insa ca acesta este sarac in mercur, insa poate sa contina alti contaminanti care in cantitati mari sunt nocivi pentru femeia insarcinata).


Abonează-te pe


TAGURI
Life
Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si