Close sidebar
Close sidebar

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vizită controversată în China. Xi Jinping îl avertizează pe Putin să nu utilizeze armele nucleare

Cancelarul german Olaf Scholz face o vizită scurtă și controversată în China, în contextul în care Occidentul a încercat să rămână unit în fața alianței nedeclarate între Moscova și Beijing. China nu a condamnat invazia rusă în Ucraina și s-a abținut constant să voteze împotriva Rusiei în ședințele ONU.

Sorin Negru,

Olaf Scholz este însoţit la Beijing de o întreagă delegaţie de industriaşi, printre care conducerea Volkswagen şi BASF.

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

UPDATE. China condamnă amenințările cu bomba nucleară ale Rusiei

Liderul chinez Xi Jinping a adresat, vineri, cea mai directă critică de până acum față de războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, avertizându-l pe președintele rus să nu recurgă la arme nucleare și cerându-i cancelarului german Olaf Scholz să impulsioneze negocierile de pace.

Avertismentul lui Xi vine la puțin peste o lună după ce Putin a amenințat Ucraina cu un atac nuclear, informează Politico.eu.

Comunitatea internațională, a spus Xi, ar trebui „să se opună în comun utilizării sau amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare”, potrivit unei declarații transmise de Xinhua, agenția de presă de stat a Chinei.

Lumea ar trebui, de asemenea, „să susțină că armele nucleare nu pot fi folosite, nu poate fi purtat un război nuclear, pentru a preveni o criză nucleară” în Europa sau Asia, a adăugat Xi Jinping.

Ce vrea să obțină cancelarul german de la Xi Jinping

Olaf Scholz este primul șef de guvern occidental care îl vizitează pe președintele Xi Jinping, după realegerea sa în funcția de șef al Partidului Comunist.

Citeste si: Xi Jinping, la al treilea mandat ca lider suprem al Chinei. A anunțat "schimbări globale nemaiîntâlnite în ultimul secol"

Citeste si: „Pentru ce ai lăsat copilașul tău?”. Momente de coșmar la înmormântarea lui Ionuț, tânărul din Iași care și-a luat viața în curtea părinților! Familia lui este îngenuncheată de durere- kanald.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș: Flăcările scăpate de sub control au ajuns la case și un rezervor de motorină, grad maxim de alertă- antena3.ro

Olaf Scholz este însoţit de o întreagă delegaţie de industriaşi, printre care conducerea Volkswagen şi BASF.

Vizita lui Scholz în China, criticată în Europa

Creșterea dependenţei primei economii a UE de autocraţia chineză este tot mai mult pusă sub semnul întrebării.

"Prin călătoria sa în China, cancelarul urmăreşte o politică externă care duce la pierderea încrederii în Germania în rândul partenerilor noştri cei mai apropiaţi", a criticat un deputat al opoziţiei, Norbert Rottgen, care a criticat acest "demers solitar".

Chiar în cadrul coaliţiei guvernamentale au existat avertismente împotriva călătoriei. Ministrul afacerilor externe, ecologista Annalena Baerbock, a îndemnat să "nu mai depindem de o ţară care nu împărtăşeşte valorile noastre", existând riscul de a deveni "vulnerabili politic la şantaj".

Schimbare de atitudine a Germaniei față de China

Înainte de vizita oficială a lui Scolz la Beijing, cancelarul germana anunțat o schimbare de direcție față de China.

Prin decizia sa de a permite companiei de stat chineze Cosco să intre în participație la un terminal din portul Hamburg, cancelarul i-a supărat pe mulți.

Administrația SUA a fost iritată, iar Verzii privesc cu suspiciune scurta călătorie a cancelarului.

Într-o intervenție de miercuri citată de Hotnews, cancelarul Scholz a spus: „China de astăzi nu mai este la fel ca acum cinci sau zece ani. Este clar că, dacă China se schimbă, trebuie să se schimbe și modul în care tratăm cu China”.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș: Flăcările scăpate de sub control au ajuns la case și un rezervor de motorină, grad maxim de alertă- antena3.ro

Potrivit publicației germane, Scholz explică pentru prima dată ce consideră ca fiind o nouă strategie pentru China. El este împotriva decuplării economice. Cu toate acestea, dependențele unilaterale ar trebui eliminate.

"Acolo unde au apărut dependențe riscante- de exemplu cu materii prime importante, unele pământuri rare sau anumite tehnologii viitoare- companiile noastre își extind acum, pe bună dreptate, lanțurile de aprovizionare. Le sprijinim, de exemplu, prin noi parteneriate cu furnizorii de materie primă", a spus el.

Scholz a anunțat că nu vrea să ignore „problemele dificile” în discuțiile sale cu conducerea chineză. „Aceasta include respectul pentru libertățile civile și politice și drepturile minorităților etnice, de exemplu în provincia Xinjiang”.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI