Când este echinocțiul de toamnă 2023. Află în ce perioadă se desfășoară echinocțiul de toamnă 2023.

Ce este echinocțiul de toamnă, dar și ce înseamnă toamna astronomică, poți afla în acest articol.

Când este echinocțiul de toamnă 2023?

Echinocțiul de toamnă are loc anual, în ultima decadă a lunii septembrie. Echinocțiul de toamnă, în anul 2023, are loc pe data de 22 septembrie, la ora 09:30.

Când este echinocțiul de toamnă 2023. Toamna astronomică ne bate la usă

Când este echinocțiul de toamnă 2023. Toamna astronomică ne bate la usă

[Sursa foto: Freepik]

Acest fenomen, echinocțiul de toamnă, înseamnă că ziua va deveni egală cu noaptea. Echinocțiul de toamnă mai este cunoscut și drept punctul autumnal.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

"Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților",

potrivit astro-urseanu.ro.

În zilele de după echinocțiu, Soarele va avea la amiază o înălțime medie de 45°. Începând cu data de 22 septembrie, ziua echinocțiului de toamnă, ziua va scădea, iar noaptea va crește, până pe 21 decembrie, când va avea loc solstițiu de iarnă.

Citește și: Horoscop săptămânal 18- 24 septembrie 2023. O săptămână dinamică, plină de energie pentru mai multe zodii

Ce este, de fapt, toamna astronomica

Toamna astronomică este, de fapt, echinocțiul de toamnă. În toamna astronomică, valoare longitudinii astronomice pe care o atinge Soarele este de 180°. 

Când este echinocțiul de toamnă 2023. Toamna astronomică ne bate la usă

Când este echinocțiul de toamnă 2023. Toamna astronomică ne bate la usă

[Sursa foto: Freepik]

În termeni științifici, linia echinocțiului este o dreaptă care intersectează planul orbitei Pământului, cu cel al ecuatorului ceresc, care este același cu ecuatorul terestru. Practic, această dreaptă cade perpendicular pe linia solstițiului și astfel se produce echinocțiul de toamnă sau toamna astronomică.

Citește și: Când se schimbă ora în 2023? România trece la ora de iarnă! În acest weekend din octombrie vom dormi mai puțin


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si