Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului  are loc, în acest an, pe data de 14 noiembrie, într-o zi de marți.

În seara zilei de 14 noiembrie, se lasă sec. Postul Crăciunului începe pe data de 15 noiembrie și se încheie pe data de 24 decembrie.

Prin Postul Crăciunului, creștinii ortodocși întâmpină nașterea lui Hristos, când Mântuitorul vine pe Pământ și se face om. El își dorește să lumineze viața credincioșilor, iar scopul Postului este acela de a-i pregăti spiritual.

Postul Crăciunului este menit să îndrepte sufletele creștinilor, acesta fiind un instrument pentru domolirea poftelor și pornirilor trupești.

Lasatul Secului pentru Postul Crăciunului

Credincioșii respectă tradițiile și obiceiurile de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului.

[Sursa foto: Doxologia]

Tradiții și obiceiuri înainte de Postul Crăciunului în anul 2023. Când se merge la naşi de Lăsatul Secului? 

Finii merg în vizită la nași cu plocon, fără să-i anunțe. Aceștia bat la ușă și rostesc cuvintele: „Nașule, am venit cu ploconul!”. Ploconul constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin. Finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut de-a lungul timpului. După ce aceștia se împacă, se face o masă festivă la care se consumă plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide. Aceste alimente simbolizează vigoarea spirituală și sporul.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024- antena3.ro

Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024| A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00- wowbiz.ro

Citește și: Lăsatul Secului pentru Postul Nașterii Domnului în 2023: În această zi este sărbătorit și Sf. Apostol Filip. Tradiții și obiceiuri românești

Vasele folosite la masa festivă trebuie să fie spălate și puse apoi cu gura în jur, potrivit tradiției.

Așa, acestea vor fi ferite de spiritele rele. Tot tradiția ne spune că trebuie spălate toate vasele în care au fost pregătite produse dulci, în ziua de dinaintea începerii Postului Crăciunului.

Lasatul Secului pentru Postul Crăciunului

Strugurii sunt consumați la masa festivă de Lăsatul Secului.

[Sursa foto: Unsplash]

Potrivit unui obicei vechi din Bărăgan, de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului, trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi ele vor fi aruncate afară, spre răsărit, în timp ce sunt rostite cuvintele  „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. În acest fel, vrăbiile nu vor strica ogoarele. 

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie- kfetele.ro

Citeste si: A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea lor: "Eu nu sunt o femeie rea"- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce elevul ei i-a întins o capcană. Ce le-a mărturisit acesta polițiștilor- antena3.ro

Citește și: Când se intră în Postul Crăciunului în 2023? În această zi este sărbătorit și Sfântul Paisie de la Neamț. Este cruce neagră în calendarul ortodox!

În această zi, femeile spală așternuturile și fețele de masă pentru ca ele să rămână curate pe tot parcursul anului.

De Lăsatul Secului, atunci când se înserează, se aprind focuri pe dealuri pentru a purifica locul și pentru a alunga toate spiritele rele.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si