Câte calorii are un avocado? Beneficii şi contraindicaţii
Rețeta de guacamole întrece de mult în căutările de pe google clasicul piure de cartofi. Câte calorii are un avocado? Ce beneficii are? Ne putem îngrășa dacă mâncăm un avocado pe zi? Iată toate răspunsurile.
Author: Catalina Popa vineri 15 octombrie 2021 , 13:42
În ultimii aproape 30 de ani importurile de avocado și fructe exotice au crescut de 36 de ori. România pare să urmeze tendința europeană unde consumul de avocado a crescut din 2016 cu 65%.
Câte calorii are avocado?
Dacă ții un regim alimentar și vrei să slăbești cu siguranță te-ai întrebat câte calorii are un avocado. Un singur fruct de avocado are 322 de calorii.
Multe persoane consumă un avocado întreg la o singură masă, alături de alte alimente, ceea ce crește considerabil aportul caloric și, în consecință, riscul de îngrășare.
Dacă îți faci, de exemplu, un sandviș cu avocado întreg, brânză tartinabilă și două felii de șuncă, între două felii de pâine sau o chiflă, numărul caloriilor va ajunge lejer la 600. Același lucru este valabil și în cazul deliciosului guacamole servit de obicei cu nachos.
Caloriile numeroase din avocado provin din conținutul de grăsimi al acestui fruct. Un singur gram de grăsime echivalează cu 9 calorii, în comparație cu proteinele sau carbohidrații, care au doar 4 calorii per gram.
Prea mult avocado te poate îngrășa
Numărul prea mare de calorii în raport cu nivelul scăzut de activitate este principalul motiv de îngrășare. Nu are importanță proveniența caloriilor – din dulciuri, cartofi prăjiți sau fructe.
Corpul tău va transforma excesul de calorii în grăsime, care va fi stocată în celule ca „rezervă” pentru momentele în care „vei face foamea”.
În timp, excesul de calorii duce la îngrășare și, firește, la obezitate, cu consecințe dintre cele mai nefaste asupra sănătății.
În cazul femeilor cu nivel moderat de activitate se recomandă o dietă de maximum 2.000 de calorii pe zi. În avocado, asta înseamnă vreo 6 fructe.
Avocado: proprietăți, beneficii și contraindicații
Avocado e fruct, deși mulți îl tratează ca pe o legumă. Oricum, avocado este un aliment cu o aromă deosebită, fiind bogat în vitamine (conține 13 vitamine: A, C, D, E, K, E și 8 tipuri de vitamina B, inclusiv vitamina B6, B12 și acid folic), precum și alte elemente nutritive (potasiu, luteină, antioxidanți, grăsimi monosaturate).
Părerile sunt împărţite: unii îl consideră fruct, alţii legumă. Indiferent de ce parte a baricadei vă aflaţi, important de ştiut e faptul că e extrem de bogat în nutrienţi, sănătos şi hrănitor.
Dar, să vedem ce proprietăți are acest fruct magic pentru sănătate și beneficiile sale nutritive pentru organism.
Avocado reprezintă un aliment gustos și sănătos, căci poate fi consumat crud, copt, gătit ca sos sau supă, dar și în asociere cu alte alimente.
Contraindicații avocado
Știm cu toții despre toate beneficiile pe care le are acest fruct. Acesta conține nutrienți care ne ajută să tratăm numeroase afecțiuni ale pielii și probleme de sănătate. De asemenea este folosit pentru scăderea nivelului de colosterol și creșterea fluxului menstrual.
Acest fruct este foarte cunoscut pentru calitățile sale și este folosit mai mereu în diete. Deși are foarte multe calități pozitive, acesta poate dăuna dacă este consumat în cantități excesive.
Nu este recomandat să mănânci avocado în timpul sarcinii sau când alăptezi deoarece poate reduce cantitatea de lapte produsă. Dacă o femeie care alăptează consumă avocado într-o cantitate mare, bebelușul poate risca să aibă probleme cu stomacul.
Nu consuma avocado dacă suferi de hipersensibilitate
Oamenii care suferă de hipersensibilitate ar trebui să-l evite deoarece poate cauza afecțiuni ale pielii sau greață ce poate duce la senzația de vomă.
Efectele pe care le are avocado-ul asupra pielii pot fi foarte grave și pot duce la probleme cu pielea, alergiile fiind una dintre ele. Simptomele alergii sunt roșeața, mâncărimea, urticaria sau eczema.
Alte efecte adverse
Multe persoane care l-au consumat au suferit de efecte adverse ca gripa, paralizia, greața, migrene, febră și astm.
Afecțiuni ale ficatului
Consumul exagerat de avocado are efecte negative asupra organelor interne, în special asupra ficatului. Sunt anumite tipuri de ulei de avocado care ar putea cauza acest lucru. Încearcă să eviți avocadoul mexican care conține estragol și anetol. Aceste elemente au fost testate pentru reacții cancerigene. Dacă suferi de afecțiuni ale ficatului și vrei să eviți efectele adverse ale uleiului de avocado, evită acest fruct.