Guvernul a anunțat că pensiile vor crește cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, însă vestea bună vine la pachet cu renunțarea la acordarea de ajutoare financiare pentru seniorii cu pensii mici.

Citește și: Cu cât cresc alocațiile pentru copii de la 1 ianuarie 2024

În cursul anului 2023, Guvernul a acordat un ajutor financiar pensionarilor cu venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000

de lei.

Ajutorul financiar a fost plătit în două tranșe lunare, în ianuarie și octombrie 2023. Din păcate, pentru anul 2024, acest stimulent ar putea să dispară, mai ales că noua lege a pensiilor promite eliminarea inechităților din sistemul public.

Ajutorul financiar pentru pensionari din 2023 s-a acordat diferențiat;
- 1.000 lei pentru persoanele ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
- 800 lei pentru persoanele ale căror venituri lunare sunt cuprinse între 1.501 lei și 2.000 lei;
- 600 lei pentru persoanele ale căror venituri lunare sunt cuprinse între 2.001 lei și 3.000 lei.

Acești bani s-au acordat în două tranșe egale, în ianuarie și octombrie 2023. 

Dispar și voucherele pentru energie din 2024

Programul susținut din fonduri UE prin care se acordau vouchere pentru consumul de energie  dispare în 2024.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Compensarea prețurilor la energie a fost o măsură importantă în toate statele UE, prin care s-a asigurat sprijin familiilor vulnerabile.

Din păcate, fondurile europene dedicate acestui ajutor vor fi sistate de anul viitor, Europa trecând cu bine de perioada mai grea de criză energetică, post-invazia Ucrainei.

 Românii cu venituri mici pot deconta facturile la energie (sau o parte din ele) cu ajutorul cardurilor subvenționate din fonduri UE până la data de 31 martie 2024.

"Am prelungit valabilitatea voucherelor de energie până la 31 martie 2024. Am formalizat adoptarea acestei măsuri, astfel încât beneficiarii, familiile vulnerabile, gospodăriile vulnerabile să poată să plătească facturile la energie din aceste vouchere până la 31 martie 2024", a declarat recent ministrul Fondurilor europene, Adrian Câciu.

voucherele pentru energie 2024

Ajutoarele pentru energie dispar în 2024

[Sursa foto: Facebook]

Nici salariul minim nu mai crește de la 1 ianuarie 2024

Salariul minim a fost majorat la 3.300 lei brut lunar începând de la 1 octombrie 2023. 

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Această majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, față de 1.898 lei, cât era până acum.

Dacă până acum angajatorii plăteau contribuții sociale doar pentru valoarea de 3.100 leidin salariul minim brut, din ianuarie 2024 este posibil să plătească taxe și pentru diferența de 200 de lei.

"Din păcate, facilitatea menționată se aplică doar pentru perioada ianuarie – decembrie 2023, iar eliminarea acesteia are ca repercusiune majoră afectarea salariului net", spune prof. univ. Adela Socol.

Conform programul de guvernare al PSD, salariul minim brut pe economie era programat să crească la 3.900 de lei în anul 2024, însă noul context economic amână cel mai probabil acest scenariu spre finalul anului viitor. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si