Ce este, de fapt, astenia de toamnă? Când vremea începe să se răcească unele persoane se pot confrunta cu unele simptome neplăcute, mai exact cu astenia de toamnă. 

Astfel, schimbările de temperatură pot produce anumite efecte în corpul tău, ceea ce face mai dificilă adaptarea la noul sezon. Toamna, odată cu scăderea temperaturilor și cu sosirea ploilor s-ar putea ca stările de oboseala epuizare și lipsă de chef să se resimtă mai tare.

Specialiștii spun că odată cu acest sezon din ce în ce mai răcoros este posibil să se instaleze o stare de tristețe, împletită cu o stare de slăbiciune, probleme de concentrare, pierderea apetitului sau insomnii. Însă, simptome sunt adesea ignorate, e posibil ca ele să trădeze o astenie de toamnă.

În plus, trebuie să știi că astenia de toamnă nu este o boală, este un sindrom și durează de obicei câteva săptămâni, perioadă în care organismul se va adapta la noile schimbări.

Cum poți preveni astenia de toamnă?

Adoptând un stil de viață sănătos, reduci riscul de instalare a asteniei de toamnă. În cazul în care această problemă apare, totuși, manifestările sale vor fi mai blânde. Iată cum poți ține astenia de toamnă la distanță:

Somnul te va ajuta foarte mult, astfel că va trebui să dormi cel puțin 7 ore pe noapte și evită epuizarea.

Dacă ai dificultăți în a adormi, gândește-te ce nu faci bine seara: e important să nu iei o cină prea bogată sau prea târzie (cu mai puțin de trei ore înainte de culcare), să nu stai cu ochii în ecrane cu o oră înainte de culcare.

Evită pe cât posibil consumul de substanțe care stimulează excesiv creierul. Cofeina, nicotina și alcoolul sunt excitanți pentru creier și ar fi bine să îi eviți dacă vrei să reduci riscul de astenie de toamnă.

Citeste si: Ce simptome are zona zoster, afecțiunea cu care a fost diagnosticat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

De asemenea, activitățile sportive te ajută să te relaxezi și eliberează în creier hormoni precum serotonina, care menține bună dispoziție, indiferent de anotimp. Dacă practici activitățile sportive în aer liber, impactul asupra sănătății va fi și mai mare. 

Și o alimentație sănătoasă poate reduce riscul de astenie, la fel cum poate contribui la instalarea acesteia. Adoptând o dietă sănătoasă vei preveni și carențele nutriționale, care pot contribui la stările de neliniște care pot fi asociate cu astenia. Consumă o dietă bogată în fructe proaspete, legume, cereale integrale și proteine de calitate (pește, carne slabă de pasăre de curte, brânzeturi slabe, leguminoase) și ai șanse mari să te simți bine, indiferent de anotimp. 

Citeste si: VIDEO- Calcularea caloriilor și trecerea lor în meniul restaurantelor este noua modalitate prin care guvernul de la Londra vrea să reducă obezitatea

Mai mult, este foarte important să petreci timp afară, în aer liber.

Lumina naturală are un efect pozitiv asupra sănătății psihice, așa că nu trebuie să limitezi expunerea doar pentru că afară temperaturile sunt mai scăzute.

Ce simptome prezintă astenia de toamnă?

Astenia se poate manifesta prin prezența mai multor simptome precum:

  • Stări depresive 
  • Anxietate
  • Modificări bruște de dispoziție
  • Tulburări ale somnului
  • Irascibilitate
  • Lipsa poftei de mâncare

Astenia de toamnă- Cauze

Principala cauză ar putea fi schimbarea bruscă de temperatură care vine odată cu toamna are un impact major asupra modului în care funcționează organismul. Pentru a se adapta temperaturilor mai scăzute, corpul depune mai multe efort, consumă mai multă energie, astfel tindem să ne simțim mai obosiți.

Mia mult, pe măsură ce se trece de la o lună de toamnă la alta, ziua devine din ce în ce mai scurtă și se întunecă tot mai devreme. Așadar, mai puțină lumină naturală duce la un risc mai mare de depresie.

Citeste si: Când se schimbă ora în toamna anului 2022?

Cum se tratează astenia de toamnă?

Astenia de toamnă se poate trata cel mai bine prin intermediu terapiei cognitiv-comportamentală sau antidepresive. Însă, medicul va decide împreună cu pacientul ce i se potrivește mai bine.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Și expunerea zilnică la lumină naturală poate ușura simptomele asteniei. Chiar și fără tratament, astenia dispare la final de sezon, însă terapia accelerează dispariția acestei probleme.

De asemena, sportul este extrem de important în combaterea asteniei de toamnă, pentru că mișcarea eliberează hormoni ai fericirii în creier, îmbunătățind dispoziția pacientului.

Adoptarea unei alimentații sănătoase favorizează tratarea asteniei de toamnă. Și unele suplimente alimentare pot contribui la combaterea asteniei, prin reducerea oboselii și prin susținerea bunei dispoziții (complexul de vitamine B, vitamina D3 și ginseng siberian).

Citeste si: Echinocțiul de toamnă 2022. Când începe toamna astronomică

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si