Turiștii români au primit o veste proastă în urmă cu câteva săptămâni: podul "Prieteniei", Giurgiu- Ruse va intra în reparații capitale pentru 2 ani începând din această vară!

Citește și: VIDEO Alertă! Grecii se pregătesc pentru incendii. Temperaturi record de până la 39 de grade au fost deja înregistrate

Este locul prin care trec peste un milion de turiști români pe perioada verii în drumul către stațiuni din Grecia, Turcia sau Bulgaria.

Ce rute alternative poți să alegi dacă mergi cu mașina în vacanță în Bulgaria sau Grecia?

Podul Giurgiu-Ruse intră în reparații

Bulgaria va începe lucrările de consolidare la Podul Giurgiu-Ruse din vara aceasta, ceea ce va aduce restricții neplăcute pentru turiștii care vor să ajungă cu mașina pe litoralul din Bulgaria sau Grecia.

Traficul se va desfășura pe o singură bandă timp de doi ani, fapt care va genera cu siguranță prelungirea timpilor de așteptare la trecerea Dunării.

Autoritățile plănuiesc să introducă un feribot între Giurgiu și Ruse pentru a transporta mașini, însă capacitatea acestuia este limitată.

Conform unui raport de expertiză de anul trecut, podul Giurgiu-Ruse nu va mai putea face față unui flux de trafic similar cu cel înregistrat în ultimele luni și are nevoie de reparații urgente. 

Podul peste Dunăre de la Giurgiu-Ruse a fost inaugurat în 1954, iar ultima reparație capitală a fost efectuată în 1997.

Consolidarea podului va începe în luna iulie, iar traficul va fi afectat pentru o perioadă îndelungată.

Șoferii care traversează această zonă ar trebui să se pregătească pentru posibile întârzieri și aglomerație.

Există, totuși, și rute alternative dacă mergi cu mașina în vacanță în Bulgaria sau Grecia? 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Rute ocolitoare Grecia și Bulgaria

Rute ocolitoare Grecia și Bulgaria

[Sursa foto: freepik.com]

Cât durează să ajungi în mod normal cu mașina în Bulgaria și Grecia

Drumul românilor cu mașina către resorturile din Grecia durează de regulă 8-10 ore, dacă e vorba de zona Salonic, Halkidiki sau Thassos. Asta dacă nu apar probleme de trafic suplimentare sau dacă nu e aglomerație la punctele de frontieră.

Punctul de trecere al frontierei preferat de românii care vor să își petreacă vacanța în Grecia este cel de la Makaza-Nimfea, deschis în 2013, care scurtează drumul către orice destinație grecească cu câteva ore.

Distanța dintre București și acest punct de frontieră între Bulgaria și Grecia, Makaza-Nimfea este de 370 de km, iar timpul estimat dintre București și intrarea în Grecia este de 7 ore.

Cele mai scurte trasee spre majoritatea destinațiilor favorite ale românilor din Grecia se fac prin Giurgiu-Ruse, dar există și soluții alternative la blocajul așteptat din iulie încolo.

Cel mai scurt drum din România spre Thassos are 491 km și durează, conform Google Maps, 7,30-8.30 ore
București – Giurgiu – Ruse – Byala – Veliko Târnovo – Debelets – Gurkovo – Nikolaevo – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardzali – Balabanovo – Makaza – Komotini – Chrisoupoli – Keramoti – Thassos (se traverseaza cu feribotul, la Limenas).

Cel mai scurt drum România- Salonic are 660 km din București. Timpul estimat aprox: 8-10 h.
București – Giurgiu – Ruse- Veliko Târnovo – Haskovo – Makaza – Komotini (A2 Egnatia Edos) – Salonic.

Cel mai scurt drum România- Halkidiki are 750km din București. Timp estimat: 9 h 30 min.
Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Byala – Pleven – Sofia (centura) – Blagoevgrad – Sandanski – Kulata – Promachonas – Salonic – Halkidiki.

Rute alternative dacă mergi cu mașina în Bulgaria și Grecia

O rută alternativă de a ajunge pe litoralul din Bulgaria sau din Grecia, astfel încât să eviți podul de la Giurgiu-Ruse, este prin punctele de trecere a frontierei din apropierea Mangaliei- fie Negru-Vodă, fie Vama Veche.

Se poate merge pe autostrada A2 București- Constanța, după care intrarea în Bulgaria este la mai puțin de o oră de mers.

Pe distanța Mangalia- Varna- Burgas, se intră în Grecia pe la Komotini sau Makaza în sud și de acolo punctele de trecere către Thassos (Keramoti, de unde se ia feribotul) sau Halkidiki (Salonic) sunt la distanță de 1,5-2 ore. 

Lucrurile devin mai complicate dacă alegi să petreci vacanța în Lefkada sau Corfu.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Cel mai scurt drum din România către Lefkada se face tot pe podul Giurgiu-Ruse și are 1100 km.

Dacă podul va fi în reparații și vrei să eviți aglomerația, se poate intra în Bulgaria pe podul de la Calafat-Vidin. Drumul din București va dura aprox. 15-16 ore cu mașina până în Lefkada.

În funcție de localitatea din România în care te afli, poate deveni o opțiune de deplasare spre Lefkada, Corfu sau chiar Halkidiki/Thassos și "ocolirea" prin Serbia și Macedonia de Nord.

Drumurile sunt de bună calitate, iar aglomerația este aproape inexistentă, inconvenientul fiind legat doar de faptul că țările nu sunt în UE și trecerea granițelor poate dura mai mult. 

Potrivit estimărilor Google Maps, călătoria cu mașina din București până în Corfu durează 16-17 ore.

Alte destinații de vacanță aproape de România

Ce opțiuni de vacanță le rămân turiștilor români în condițiile în care lucrările la Podul Giurgiu-Ruse ar putea îngreuna semnificativ deplasarea cu mașina.

Prima opțiune de luat în considerare este zborul cu avionul, către oricare dintre insulele grecești sau stațiunile din Turcia.

O altă opțiune relativ ușor accesibilă, chiar și cu mașina, este litoralul din Croația. Drumul din Capitală până la Zadar sau Split se face cu mașina în aprox. 17 ore.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si