Pe 3 iulie 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Mucenic Iachint.

Calendarul ortodox 3 iulie 2024: Cine a fost Sfântul Mucenic Iachint 

Sfântul Mucenic Iachint a fost un martir care și-a dat viața pentru credința sa în timpul domniei împăratului Traian (98-117). Sfântul Iachint a fost slujitor al meselor imperiale, dar destinul său a luat o turnură dramatică din cauza refuzului său de a participa la ritualurile păgâne ale împăratului.

Într-o perioadă în care creștinismul era văzut ca o amenințare pentru Imperiul Roman, Sfântul Iachint a ales să își manifeste credința în Hristos, refuzând să aducă jertfe idolilor. Gestul său a atras mânia împăratului Traian, care a ordonat ca Iachint să fie bătut și biciuit înainte de a fi aruncat în temniță.

Citește și: Rugăciune puternică înainte să călătorești cu avionul. Cum să te rogi pentru toată familia

În închisoare, Sfântului Iachint i s-a oferit doar carnea jertfită idolilor drept hrană, dar el a refuzat să se hrănească cu aceste alimente necurate, preferând să îndure foamea decât să-și trădeze credința. Refuzul său de a mânca i-a adus moartea, dar nu înainte ca un miracol să fie martor al credinței sale neclintite.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Unul dintre străjeri, intrând după obicei în temniță pentru a-i aduce hrana, a fost martorul unui fenomen divin. Temnița a fost luminată într-un mod minunat și doi îngeri au fost văzuți lângă Sfântul Iachint. Un înger îl acoperea cu o haină prealuminoasă, iar celălalt îi punea pe cap o cunună preaminunată. Această viziune a confirmat sfințenia și martiriul lui Iachint.

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

Calendar ortodox pentru luna iulie 2024

[Sursa foto: Basilica]

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru copii

Imparatul Traian, în ura sa față de creștini, a poruncit ca trupul neînsuflețit al Sfântului Iachint să fie aruncat într-un loc pustiu pentru a fi devorat de animalele sălbatice. Cu toate acestea, Dumnezeu a avut alte planuri. Moaștele sfântului au fost recuperate din pustie de preotul Timotei, o rudă a mucenicului. Timotei a adus moaștele într-un loc de venerare, asigurându-se că sacrificiul Sfântului Iachint nu va fi uitat.

Sursa: crestinortodox.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si