Sărbătoarea numită Moșii de Toamnă are loc în fiecare an în prima sâmbătă din luna noiembrie. De Moșii de Toamnă în bisericile ortodoxe au loc parastase pentru sufletele celor dragi trecuți în neființă.

Moșii de Toamnă 2023. Care este semnificația sărbătorii?

De Moșii de Toamnă 2023 creștinii ortodocși îi cinstesc pe cei adormiți printr-un parastas. Numele de parastas provine din limba greacă și înseamnă a mijloci, a sta în locul cuiva.

Tradiția creștină spune că noi, cei de pe pământ mijlocim către Dumnezeu pentru cel decedat. 

Prin intermediul parastasului, prin jertfa credinciosului plină de iubire către Dumnezeu și prin rugăciune, există speranța că Dumnezeu va putea ierta toate păcatele pe care cel trecut în neființă le-a făcut de-a lungul vieții sale. De asemenea, tradiția mai spune că atunci când cineva primește ceva slujit în Biserică sau acasă trebuie să spună pentru cel decedat „Dumnezeu să-l ierte” sau „Bogdaproste”, cel din urmă însemnând slăvit să fie Domnul.

Citește și: Moșii de toamnă 2023: Ce nu este bine să dai de pomană în această zi?

Ce se împarte de Moşii de Toamnă 2023? Tradiții și obiceiuri pentru Sâmbăta Morților

Ce se împarte de Moşii de Toamnă 2023? Tradiții și obiceiuri pentru Sâmbăta Morților

Ce se împarte de Moşii de Toamnă 2023? Tradiții și obiceiuri pentru Sâmbăta Morților

De Moșii de Toamnă la biserică se duc pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin, dar și pachetele pe care urmează să le dăm de pomană pentru cei morți.

Pe lângă coliva mare se obișnuiește să se pună o cantitate potrivită de colivă în pahare de plastic pe care să le împărțim la sfârșitul slujbei împreună cu câte o lumânare.

La Biserică trebuie dus și colacul împletit pe care după slujbă îl dăm de pomană. Este important să nu fie uitate tămâia, cărbunii și prosopul care se dau preoților.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Ce se împarte de Moşii de Toamnă 2023? Tradiții și obiceiuri pentru Sâmbăta Morților

Ce se împarte de Moşii de Toamnă 2023? Tradiții și obiceiuri pentru Sâmbăta Morților

[Sursa foto: Crestinortodox.ro]

În pachetele date de pomană se pot pune și dulciuri, fructe, sucuri, legume, prăjituri sau alte alimente precum conserve sau produse de patiserie.

Ca mâncare care poate fi împărțită pentru sufletele celor dragi trecuți în neființă cel mai des întâlnim pilaf, carne, peşte, sarmale,, ciorbe și supe sau orice altă mâncare gătită

În anumite zone din țară, pe lângă slujba de la biserică, mai are loc o mică slujbă de pomenire la mormânt, unde preotul stropește cu vin.

Citește și: Postul Crăciunului în 2023: Tradiții și obiceiuri. În ce zile se mănâncă pește

La morminte celor dragi trebuie aprinse cel puțin două lumânări, despre care se spune că au rolul să lumineze și să încălzească sufletele celor trecuți în neființă.

În unele zone din țară se împart pentru sufletele celor morți patru sau șase pachete care să aibă și măsline, asemănate de Hristos cu sufletul omului.

De sărbătoarea Moșilor de Toamnă se merge la cimitir și se curăță mormintele. Se pun flori și lumânări.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

La sate, în ziua Moșilor de toamnă, în casele credincioșilor se obișnuiește să se facă o masă de pomenire. Sunt chemate rudele, vecinii și oamenii nevoiași.

Tradiția spune că nu este bine să circuli noaptea pentru că sufletele celor morți colindă neîncetat mai ales în noaptea din ajun şi de Moși, despre care se spune că sufletele lor revin la morminte şi așteaptă să meargă la cer.

Un alt lucru pe care credincioșii nu este bine să îl facă este dea cu mătura pentru că așa poți ridica praful în ochii celor morți. De asemenea nu este bine să speli și să arunci gunoiul în această zi.

Nu se merge la fântână și nici nu este bine să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Despre cele două superstiții se spune că pe prin aceste locuri trec duhuri necurate de care creștinii trebuie să se ferească de ele. De Moșii de Toamnă nu este bine să mergi în vizite doar în situația în care mergi să dai de pomană.

Tradiția populară spune că nu trebuie să ieși din Biserică înainte ca Sfânta Liturghie să se termine.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si