Mulți dintre noi ne-am întrebat la un moment dat ce se întâmplă dacă nu mănânci o zi întreagă. Pe termen scurt, postul poate aduce îmbunătățiri în metabolism și sănătatea celulară. Extinderea postului la 40 de ore implică intrarea în ketoză și o serie de adaptări fiziologice mai complexe, care necesită o gestionare atentă. În orice caz, înainte de a începe un regim de post prelungit, este recomandat să consulți un medic pentru a te asigura că este o opțiune sigură pentru tine.

Ce se întâmplă dacă nu mănânci o zi întreagă

Postul negru pe termen scurt a devenit din ce în ce mai popular datorită potențialelor beneficii pentru sănătate, dar ce se întâmplă cu adevărat în corpul tău atunci când nu mănânci timp de 24 de ore?

Scăderea nivelului de insulină

Când nu consumi alimente, nivelul de insulină din corp începe să scadă. Insulina este un hormon esențial pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge, iar scăderea acesteia poate ajuta la arderea grăsimilor stocate.

Creșterea nivelului de glucagon

Glucagonul este hormonul opus insulinei, care ajută la mobilizarea rezervelor de energie ale corpului. Când nu mănânci, nivelul de glucagon crește, stimulând descompunerea glicogenului stocat în ficat în glucoză, pentru a fi utilizată ca energie.

Ce se întâmplă dacă nu mănânci 24 de ore

Ce se întâmplă dacă nu mănânci 24 de ore

[Sursa foto: freepik]

Autofagia

După aproximativ 18-24 de ore de post, corpul începe un proces numit autofagie, în care celulele își curăță componentele deteriorate sau disfuncționale. Aceasta poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea celulară și prevenirea unor boli.

Scăderea inflamației

Postul intermitent poate ajuta la reducerea inflamației în corp, ceea ce poate fi benefic pentru prevenirea unor boli cronice precum bolile de inimă și diabetul.

Îmbunătățirea funcției cerebrale

În timpul postului, corpul produce mai mulți cetoni, care sunt folosiți de creier ca sursă de energie alternativă la glucoză. Acest proces poate îmbunătăți funcția cognitivă și protecția împotriva bolilor neurodegenerative.

Citește și: A vrut cu orice preț să întinerească și a reușit! Ea este femeia care la 60 de ani are vârsta biologică de 35. Care sunt secretele longevității sale

Ce înseamnă dacă nu mănânci 40 de ore

Dar ce se întâmplă dacă extindem această perioadă de post la 40 de ore?

În cazul în care nu mănânci 40 de ore au loc diferite modificări importante în organism.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

După aproximativ 24-48 de ore fără mâncare, corpul intră într-o stare numită ketoză. În această stare, corpul începe să descompună grăsimile în cetoni pentru a le folosi ca sursă principală de energie. Ketoză poate ajuta la pierderea în greutate și la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Corpul începe să-și conserve energia prin reducerea ratei metabolice. Aceasta este o adaptare naturală pentru a prelungi șansele de supraviețuire în perioadele de foame.

Citește și: VIDEO Rețetă de cheesecake japonez! Din ce este făcut acest desert?

Citește și: VIDEO Rețetă de cheesecake japonez! Din ce este făcut acest desert?

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Nivelurile de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul, pot crește, ceea ce poate duce la o senzație de iritabilitate sau anxietate. Acest răspuns este o reacție fiziologică la lipsa de hrană și este menit să mobilizeze resursele de energie.

După 40 de ore de post, există riscul ca organismul să înceapă să descompună țesutul muscular pentru a obține aminoacizi necesari pentru funcțiile vitale. De aceea, este important ca perioadele de post prelungit să fie gestionate corespunzător, eventual sub supraveghere medicală.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si