Urzicile sunt plante medicinale benefice pentru organism datorită conținutului ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale.
Urzicile se găsesc în aproape toate zonele cultivate sau necultivate din grădini, păduri, izlazuri, prin tufișuri sau pe lângă șanțuri. Sunt plante care, în contact cu pielea, produc urticarie, inflamația însoțită de usturime și prurit intens, dar dacă sunt culese și consumate corect, urzicile au o mulțime de proprietăți miraculoase pentru organism.
Ingrediente pentru 2 porții de mâncare de urzici cu usturoi:
- 3 grămezi de urzici
- 1/2 ceapă
- 3 căței de usturoi
- 1 lingură cu făină
- 250 mililitri de lapte/apă/apa în care au fiert urzicile
- 1 1/2 linguri de ulei
- un praf de sare
- piper negru proaspăt măcinat
Urzici cu usturoi. Mod de preparare
Urzicile se curăță de firele de iarbă care au rămas de la cules și de frunzele mai urât, apoi se spală în mai multe ape și se pun într-o oală cu apă pusă la fiert în prealabil.
Citeste si: VIDEO- Urzici, leurdă și tofu- chefi-ii ne învață rețete noi de post
Se lasă să dea în clocot de 2-3 ori, se scurg de apă și se toacă mărunt.
Se toacă și jumătatea de ceapă, se curăță și se zdrobește usturoiul și le călim câteva minute la foc mediu, într-o tigaie cu o lingură și jumătate de ulei. În momentul în care încep să se înmoaie, dăm focul la mic, adăugăm făina și amestecăm până devine omogenă compoziția.
Se toarnă laptele, apa în care au fiert urzicile sau apă simplă și amestecăm din nou.
Mai lăsăm mâncarea de urzici la foc mediu pentru aproximativ 10 minute și este gata.
Proprietățile urzicii
Urzicile au următoarele proprietăți medicinale:
diuretic
hemostatic (opreste sângerarea)
antiseptic
Citeste si: Ce vitamine conţine ştevia?
emolient
depurativ
combate reumatismul și anemia
vindecă rănile și ulcerul
stimulează creșterea părului
luptă împotriva bolilor de rinichi
reglează tensiunea arterială și nivelul de zahăr în sânge
stimulează apetitul
efect laxativ.
Citeste si: Reţete cu leurdă: Cele mai delicioase preparate
Este studentă în anul 3 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. ”Pasiunea pentru jurnalism o am încă de mică, atunci când scriam în jurnale gânduri, idei și dorințe pe care le aveam. Pasiunea s-a menținut și peste ani, realizând că acest domeniu înseamnă multă cunoaștere. Diversitatea pe care o oferă jurnalismul mă face să mă regăsesc total, drept urmare am aplicat și pentru un job în domeniu”.
Îi place să descopăr mereu locuri noi și să cunoască oameni. Natura reprezintă pentru Alexandra locul în care se deconectează de fiecare data.
Cărțile de dezvoltare personală și psihologie au devenit o pasiune pentru ea: ”Părerea mea este că ne ajută în sfera autocunoașterii, cât și în relaționarea cu ceilalți”.
”Pe viitor sper să lucrez tot în presă și să ajung un jurnalist de success”.