ONU şi majoritatea membrilor Consiliului de Securitate au condamnat luni, într-o reuniune de urgenţă, decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa republicilor separatiste din Ucraina şi de "a desfăşura trupe ruseşti" acolo, în timp ce Moscova a asigurat că va rămâne "deschisă diplomaţiei".

Citeste si: 22.02.2022: Ce semnifică acest palindrom? Veşti bune în această zi specială

Președintele rus Vladimir Putin a semnat, luni seara, un decret prin care ordonă forțelor armate ruse să asigure funcții de menținere a păcii în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, a căror independență o

recunoscuse cu puțin timp în urmă.

Criza declanșată de Rusia, primită cu indignare la nivelul ONU

Desemnarea armatei ruse de către preşedintele Vladimir Putin drept "forţă de menţinere a păcii" pentru a justifica intrarea în teritoriile separatiste din estul Ucrainei este "un nonsens", a declarat în prealabil ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Citeste si: Reacția Germaniei după acțiunile Rusiei în estul Ucrainei

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

"Graniţele Ucrainei recunoscute internaţional vor rămâne neschimbate, indiferent de declaraţiile şi acţiunile Rusiei", a afirmat ambasadorul ucrainean la ONU, Serghi Kisliţia.

Citeste si: Mesajul Președintelui Klaus Iohannis, după anunțul lui Putin cu privire la independența regiunilor separatiste: ,,Rusia amenință pacea și securitatea globale''

Ucraina cere Rusiei "să-şi anuleze decizia de a recunoaşte" teritoriile separatiste ucrainene, "să se întoarcă la masa negocierilor" şi să procedeze la "o retragere imediată şi verificabilă a trupelor sale de ocupaţie", a adăugat el.

Rosemary DiCarlo, secretarul general adjunct al ONU

[Sursa foto: Twitter]

"Următoarele ore şi zile vor fi critice"

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, "a regretat" puternic deciziile şi acţiunile Rusiei.

"Următoarele ore şi zile vor fi critice. Riscul unui conflict major este real şi trebuie evitat cu orice preţ", a susţinut ea în cadrul reuniunii organizate la cererea în special a occidentalilor.

Citeste si: Vladimir Putin a ordonat armatei ruse "să menţină pacea" în teritoriile separatiste din Ucraina

Mesajul Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU

Rusia nu închide uşa "diplomaţiei" pentru a rezolva criza din Ucraina, dar va împiedica o "baie de sânge" în teritoriile separatiste din estul ţării a căror independenţă Moscova tocmai a recunoscut-o, a asigurat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia.

"Rămânem deschişi diplomaţiei, pentru o soluţie diplomatică. Totuşi, nu intenţionăm să permitem o baie de sânge în Donbas", a declarat diplomatul rus.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si