Close sidebar
Close sidebar

Cum să întreții o centrală termică la bloc. Orice greșeală te poate costa scump!

Utilizarea centralei termice de apartament înseamnă în primul rând anumite criterii de bază pentru a nu îngreuna funcționarea echipamentului de încălzire. Iată ce trebuie să faci pentru a întreține cu ușurință o centrală termică la bloc.

Alina Raducu,

Cum să întreții o centrală termică la bloc. Orice greșeală te poate costa scump!

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Se recomandă ca centrala să nu fie scoasă din priză, chiar dacă proprietarii sunt plecați din casă pentru o perioadă mai lungă de timp. Scoaterea din priză blochează funcția anti-îngheț, lucru care poate compromite funcția de încălzire pe timp de iarnă și funcția anti-blocare pe timp de vară. O variantă sugerată este setarea temperaturii în jur de 18 – 20 de grade iarna și activarea modului „soare” pe timp de vară.

Greșelile pe care românii le fac pe timp de vară la o centrală termică

Pe timp de vară centralele termice nu sunt utilizate le capacitate maximă, precum în timpul iernii, există anumite reguli foarte importante pentru a evita compromiterea sistemului. În timpul verii, specialiștii recomandă pornirea o data pe lună a funcției de încălzire pentru a evita blocarea servomotorului care comută de pe apă caldă menajeră pe încălzire.

O altă regulă ar fi achiziția de accesorii pentru a controla temperatura interioară, termostatele, cronotermostatele cu funcții de programare a temperaturilor de zi și de noapte, dar și sonde de exterior. Totodată, instalarea acestor accesorii de termoreglare ajută la o mai bună funcționare a centralei, dar și la asigurarea unui randament ridicat.

Unii specialiștii recomandă o setarea a temperaturii prea mari la funcționarea centralei, așa cum fac mulți utilizatori români.

Se recomandă astfel reglarea temperaturilor la 18-19 grade pe perioada de vacanță, la 20 de grade pe timp de noapte și la 23 de grade pe timp de zi.

O altă recomandare este legată de lipsa filtrelor magnetice pentru agentul termic. Lipsa instalațiilor de dedurizare sau a filtrelor anticalcar este un alt aspect ce trebuie luat în considerare. Ele sunt utilizate pentru a preîntâmpina probleme ce pot apărea ca urmare a depunerilor de calcar, un aspect foarte frecvent în România, din cauza durității apei din coloanele învechite.

Citeste si: Băiatul care a înjunghiat doi tineri în Grădina Botanică din Craiova a fost condamnat definitiv. Câți ani de închisoare îl așteaptă- kanald.ro

Citeste si: Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat- wowbiz.ro

Citeste si: Cum să cumpăraţi cele mai ieftine bilete de avion. Care sunt zilele cu tarifele cele mai mici- antena3.ro

Cum să întreții o centrală termică la bloc. Orice greșeală te poate costa scump!

Citeste si: Vine dezastrul pentru cei care n-au centrale termice de apartament

Cum se foloseste centrala termică pe timp de iarnă?

Pe timpul iernii, utilizatorii fac fac mai multe greșeli în ceea ce privește centrala termică, care îi pot costa mult și care pot afecta modul de funcționare a echipamentului de încălzire. Așadar, lipsa verificării atente a centralei și a instalației termice este o greșală întâlnită. Revizia centralei termice înainte de instalarea frigului este vitală pentru a detecta și a corecta anumite disfuncționalități.

Totodată, trebuie verificată presiunea din instalație și corectarea la o valoare cuprinsă între 1,5 bar – 2 bar. Aceasta este recomandată ca măsură de prevenire a presiunilor prea ridicate în instalație. Luați în considerare și robineții cu cap termostat ce pot corecta diferențele de temperatură. Dacă există diferențe mari de temperatură între camerele casei, este necesară instalarea unor astfel de robineți care ajută la ajustarea termică a încăperilor pentru o distribuție mai echilibrată a căldurii.

Citeste si: Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la decesul lui. „Era pur și simplu el, după care s-a transformat în abur”- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care David Popovici a refuzat un cadou de mii de euro- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum să cumpăraţi cele mai ieftine bilete de avion. Care sunt zilele cu tarifele cele mai mici- antena3.ro

Unul dintre cei mai importanți pași de respectat este și verificarea tehnică periodică din doi în doi ani (VTP). Acest VTP este asigurat de o firmă de service cu autorizaţie ISCIR specifică. VTP-ul acoperă verificarea dispozitivelor de control, de reglare şi siguranţă a gazelor arse, dar și reglarea instalaţiei de ardere şi menţinerea condiţiilor iniţiale de instalare.

Citeste si: Care sunt intervalele de timp la care se fac reviziile unei centrale termice

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI