Ministrul Transporturilor a anunţat săptămâna trecută  un nou sistem de taxare pentru maşinile de mare tonaj. Conform ministrului, Cătălin Drulă, se va renunţa la taxarea pe timp – rovinieta valabilă o zi, o săptămână, o lună, un an – şi se va introduce taxarea pe distanţa parcursă.

Citeste si: Proiect în Guvernul României: Alocații diferențiate în funcție de veniturile părinților

Pentru ce categorii de autovehicule se aplică noua rovinietă

Noul sistem de taxare  va fi aplicat doar pentru autovehiculele care depăşesc 7,5 tone, precum camioanele, TIR-uri şi autocare.

”În aproape toată Europa, în 23 din 27 de state membre, se taxează folosirea reţelelor de drumuri naţionale, de autostrăzi ale ţărilor respective, nu pe timp ca în România, unde cumpărăm o rovinietă valabilă o zi, o săptămână, o lună, un an, ci pe distanţa parcursă”, a declarat Cătălin Drulă citat de News.ro.

Rovinieta actuală, valabilă pe o perioadă fixă de timp, rămâne în vigoare în cazul mașinilor mici, cu alte cuvinte sistemul de taxare nu se modifică în cazul autoturismelor.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si:  Mașină răsturnată pe Valea Prahovei. O persoană a murit pe loc

Cum se calculează noua rovinietă

Noua rvoinietă se va calcula în funcție de distanța parcursă. Ministrul Transporturilor a anunțat că există mai multe sisteme de calcul folosite în mai multe state europene, iar România urmează să adopte una dintre variantele existente.

”Aşa este şi în Austria, pentru maşini mici se plăteşte vigneta austriacă în funcţie de timp, iar traficul greu plăteşte pe distanţă parcursă.

Sunt diverse metode şi sisteme, unele implică un sistem montat la bordul camionului, altele sunt bazate pe camere care recunosc numărul de înmatriculare. Fiecare ţară foloseşte un sistem diferit”, a explicat Drulă. 

Află cât va costa noua rovinietă anunțată de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă[Sursa foto: Facebook / Cătălin Drulă]

Cât va costa rovinieta anunțată de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă

Noua rovinietă va avea aceeași valoare pentru mașinile mici. Taxele se păstrează în funcție de perioada pe care se plătește vinieta. În cazul transportului greu, firmele și șoferii vor plăti sume mai mari decât în prezent dacă vor circula un număra mai mare de kilometri.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Sumele vor fi, desigur, mai mici pentru transporatorii care rulează mai puțini kilometri și care utilizează mai puțin infrastructura de drumuri și autostrăzi din țară. 

Potrivit ministrului, noul sistem de taxare pentru traficul greu nu va fi implementat peste noapte şi, cel mai probabil, acesta va fi gata la finalul anului 2023 ori începutul anului 2024. Cel mai probabil noile tarife vor fi discutate cu asociațiile de transportatori și vor fi puse în transparență publică.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si