Covid-19 Centaurus. Este cunoscută drept subvarianta BA.2.75 a tulpinii omicron și din primele informații se transmite mai repede. 

Iată cum se manifestă mutația Centaurus!

A apărut o nouă varianta COVID-19

BA.2.75 are nouă modificări în regiunea sa de vârf care fac deosebirea între el și BA.2 și aproximativ 11 modificări în comparație cu BA.5, potrivit lui Tom Peacock, virusolog Imperial College London.

Încă nu este cunoscut dacă noua variantă COVID-19 poate concura cu BA.5 sau dacă provoacă boli mai severe. Experții susțin că are toate semnele distinctive care arată că poate deveni o variantă globală.

Citeste si: S-a descoperit o nouă bacterie periculoasă în Wuhan. Ce spun autoritățile

„S-a răspândit deja în multe țări diferite, așa că știm că are putere să reziste”, a spus Shishi Luo, director de bioinformatică și boli infecțioase pentru Helix Labs.

covid 19 centaurus

Cum se manifesta mutația Centaurus a noului coronavirus

Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, a precizat că oamenii se pot infecta foarte ușor cu această variantă.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Simptomatologic, nu există deocamdată nu există nicio indicație că ar cauza o formă mai severă a bolii, deci ne aşteptăm la aceeaşi versiune a manifestărilor tulpinii omicron clasice, ceea ce totuşi este un lucru încurajator, pentru că varianta omicron a fost mai blândă decât varianta delta şi decât am avut înainte.

Citeste si: Două noi cazuri de variola maimuței au fost confirmate în România

Trebuie să ţinem cont în primul rând de faptul că la momentul de faţă există o expunere a populaţiei destul de mare, atât prin vaccinare şi prin infecție, dar şi prin combinația dintre cele două, pentru că mulți oameni care au avut vaccinul au făcut forme ușoare ale bolii. Deci din această perspectivă este totuşi un motiv de a nu ne îngrijora prea tare, vedem până la urmă că aceste mutații se acumulează cu timpul, că apar aceste noi subvariante care într-adevăr sunt capabile să evite răspunsul nostru imunitar, atât prin vaccinare cât şi prin anticorpi, deci din această perspectivă noi ne îngrijorăm la momentul de faţă”  , a declarat expertul.

covid 19 centaurus

De ce noua versiune a virusului SARS-CoV-2 creează îngrijorare in întreaga lume

Se pare că vaccinurile existente în acest moment în ceea ce privește imunizarea împotriva SARS-CoV-2 sunt eficiente doar pentru a evita formele severe ale bolii, nu pentru a evita îmbolnăvirea.

Deocamdată, măsurile de prevenţie şi control rămân aceleaşi, până la urmă trebuie să ne gândim că, în pofida faptului că aceste tulpini s-au schimbat cu timpul, vaccinurile încă au rămas capabile de a preveni forme severe ale bolii şi practic să facă această diferenţă între o formă uşoară spre medie cu o formă severă a bolii şi chiar în formele severe ale bolii vaccinurile au salvat milioane şi milioane de vieți.

Citeste si: Un doctor celebru, din România, vorbește despre bacteria misterioasă descoperită în Wuhan, China: „Există un risc crescut de a se transmite!”

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Deci din această perspectivă strategia de prevenţie rămâne vaccinarea, acum se pot face şi aceste boostere pentru a spori imunitatea organismului nostru, pentru că un lucru pe care îl cunoaștem încă de la începutul pandemiei, referindu-ne doar la infecție este faptul că organismul nostru nu dezvoltă o imunitate permanentă împotriva virusului, deci reinfecţia este posibilă şi în cazul în care organismul nu a fost infectat, chiar şi după vaccinare putem contracta boala, nu despre asta este vorba, vaccinurile acestea sunt în primul rând destinate sporirii capacităţii organismului nostru de a se apăra de boală, în cazul infecției, şi, chiar dacă ele nu au fost actualizate pentru tulpina omicron şi pentru aceste subvariante care apar la momentul de faţă, încă reușesc să ofere o protecție esențială împotriva virusurilor”, a spus cercetătorul.

Marea Britanie a înregistrat deja mii de cazuri care cresc de la o săptămână la alta. Ștefan Dascălu i-a sfătuit pe români să poarte masca pentru a se proteja și a atras atenția că și cele mai ușoare forme ale bolii pot fi fatale pentru persoanele care suferă și de alte afecțiuni.

Cred că ține în primul rând de această responsabilitate individuală, şi ar trebui încurajate astfel de măsuri, dar am văzut, referindu-ne strict în România, cât de bine au mers aceste lucruri când s-au lăsat la latitudinea oamenilor şi nu au fost solicitate explicit de către autoritățile din sănătate publică. Vaccinarea la noi a mers cum a mers şi din această perspectivă nu stăm foarte bine, în schimb, am avut o expunere foarte mare la virus şi din păcate acest lucru s-a simţit în rata crescută de mortalitate pe care am avut-o în România. Ne gândim că în timpul valului delta am fost printre cele mai grav afectate ţări din lume, şi asta tocmai pentru că nu am reușit în România să implementăm vaccinarea cum a fost implementată în alte ţări din Uniunea Europeană şi nu numai”, a spus Ștefan Dascălu.

Citeste si: Bilanț coronavirus 18 iulie: Cresc numărul cazurilor de covid-19 în România


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si