Avem întrebarea "Cum se scrie corect: aceeași sau aceiași?". Răspunsul este simplu: sunt corecte ambele forme: și aceeași, și aceiași. Ambele cuvinte sunt forme diferite ale pronumelui demonstrativ "același" (sau adjectivului demonstrativ, după caz)- dar au gen și număr diferite.

Să le luăm pe rând:" aceeași" este forma pronumelui sau adjectivului demonstrativ la feminin singular. Exemplu:" Aceeași greșeală revine mereu" (ca adjectiv) sau "Situația este aceeași" (ca pronume).

Greșeala care apare cu adevărat este folosirea cuvântului aceași, cu un singur e,  în loc de "aceeași".

Citeste si: Ministrul Educației, anunț important pentru elevi despre posibilitatea anulării tezelor

În cazul cuvântului" aceiași", acest pronume/adjectiv demonstrativ se folosește la masculin plural, ca în exemplul: "Sunt aceiași oameni pe care i-am văzut și ieri". La feminin plural, echivalentul cuvântul "aceleași"- ex: "Șefii revin cu aceleași cerințe absurde". 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

Atenție: nu folosi niciodată "aceiași" la singular feminin, în loc de "aceeași", ci doar la pural (masculin). Corect: "Aceeași mâncare de pește". Greșit: "Aceiași mâncare de pește" 

Citeste si: VIDEO- Petreceri anulate de Halloween. Organizatorii, noi soluții

Greșeli gramaticale, corectate cu tricouri imprimate

Greșelile gramaticale pot fi corectate prin... îmbrăcăminte. O timișoreancă a venit imprimă pe tricouri variantele corecte ale greșelilor frecvente. 

Zecile de tricouri pe care sunt imprimate  forme corecte ale unora dintre cele mai frecvente greseli  gramaticale sunt confectionate in atelierul timisorencei Ina Biebel.

"Când am făcut tricourile doar pentru mine am crezut ca doar eu  sunt asa fixa cu regulile,  dar mult își ia tocmai pentru a și corecta prietenii sau sa se autocorecteze", spune creatoarea.

Citeste si: Secretul din culisele emisiunii “40 de intrebari cu Denise Rifai”; Care este ritualul celebrei jurnaliste, inainte de fiecare filmare

De la primele 3 tricouri pe care le-a realizat doar pentru ea, acum Ina a ajuns sa facă 34 de modele diferite. Toate reprezinta o adevarata lectie pentru cei care le poarta si cei care citesc mesajele. Iar procesul de învățare are 3 simpli pasi: vezi, citești și te corectezi. 

Tricourile sunt inscripționate cu cele mai frecvente abateri din limba romana. Expresii sau cuvinte care au devenit consacrate mai ales în varianta gresita. "Cele mai căutate sunt cele cu pe care, din cauza ca este cea mai frecventa greșeală din limba romana. Pare simplu, dar nu e asa, mereu ma gândesc ce cuvânt arata bine pe tricou, trebuie scris mare, mic, aspecte de care trebuie sa țin cont", spune creatoarea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si