Close sidebar
Close sidebar

Supra-impozitarea pensiilor din Pilonul II, motiv de scandal politic la Palatul Victoria. Premierul Marcel Ciolacu: "Nu are nimeni vreun asemenea plan"

Premierul Marcel Ciolacu a ținut să precizeze din debutul ședinței de guvern de miercuri, 29 noiembrie, că actuala coaliție de guvernare nu intenționează să introducă impozite suplimentare pe Pilonul II de pensii, așa cum au acuzat unii parlamentari din Opoziție.

Sorin Negru,

Premierul Marcel Ciolacu, anunț despre Pilonul II de pensii

[Sursa foto: Captură YouTube]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Premierul Ciolacu spune că nu există vreun plan pentru impozitarea suplimentară a Pilonului II de pensii. Liderul social-democrat a lansat, în schimb, acuzații grave privind "miliardul "furat" de USR în pandemie.

Citește și: Se dau bani de la Guvern din Fondul de rezervă. Cine sunt beneficiarii. Marcel Ciolacu: "Vom acorda azi suma totală de 1,58 miliarde lei"

"Vreau să lămurim din start orice speculație despre intenția ascunsă a statului legat de Pilonul II de pensii. Nu există așa ceva. Acum două luni eram cu toții acuzați că-l naționalizăm, acum că-l vom supraimpozita.

Nu are nimeni vreun asemenea plan", a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern de miercuri.

Șeful Executivului i-a solicitat, totuși, ministrului de Finanțe, Marcel Boloș "să propună soluția pe care o consideră necesară pentru a clarifica textele din Codul Fiscal care au fost invocate că lasă loc de speculații".

Liderul PSD s-a lansat într-o serie de acuzații la adresa USR căruia i-a cerut să răspundă "pentru miliardul de la vaccinuri și pentru celelalte sute de milioane furate din pandemie" și să nu mai "manipuleze în presă știri false" cum este știrea cu privire

la supra-impozitarea Pilonului II.

Citeste si: Ultima dorință a lui Valentin, tânărul care a murit înecat la Costinești! „Dacă e să pățesc ceva...”. Cum și-a prevestit moartea buzoianul de doar 20 de ani- kanald.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

De unde a pornit scandalul privind supra-impozitarea pensiilor din Pilonul II 

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a atras atenția zilele trecute asupra unei ambiguităţi legislative în Codul fiscal, care ar crea premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private.

Motivul invocat de specialiști ar fi fost asimilarea în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu (cunoscute public ca „pensii speciale”) începând cu 1 ianuarie 2024.

Astfel, în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent și precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal ar fi riscat să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câştigurilor de capital.

APAPR a solicitat menținerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Unii liberali au confirmat că temerile sunt îndreptățite, dat fiind textul neclar al legii, dar că vor fi corectate. În schimb, Ministerul Muncii a susținut că nu există niciun motiv ca cineva să creadă că ar crește impozitul pe Pilonul II.

Ce este Pilonul II de pensii

Pilonul II de pensii se referă la sistemul de pensii obligatorii administrate privat.

Pilonul II de pensii este reglementat prin Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru cine sunt obligatorii aceste pensii? Sunt obligatorii pentru: persoanele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare şi contribuie la sistemul public de pensii.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI