In fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste praznicul Inaltarii Domnului. Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca. Astfel, in toate bisericile, manastirile si catedralele ortodoxe din tara si strainatate se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

Adesea, Inaltarea lui Hristos, ca si Invierea Sa au fost intelese ca fiind niste lucrari ale Tatalui asupra Fiului Sau. Trebuie sa avem in vedere, ca moartea lui Hristos nu a avut ca tinta satisfacerea onoarei jignite a Tatalui, ci transfigurarea firii omenesti. De aceea atat in Inviere cat si in Inaltarea Sa, Hristos nu este pasiv.

Citeste si: Rugăciune de mulţumire. Cum să fii recunoscător pentru ajutorul primit

Înălţarea 2020. Înălţarea Domnului 2020. Înălţarea la cer 2020. Pe ce dată este Înălţarea?
Înălţarea 2020. Înălţarea Domnului 2020. Înălţarea la cer 2020. Pe ce dată este Înălţarea?

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Evanghelistul Luca spune ca Hristos i-a luat pe ucenicii Sai, i-a dus spre Betania si acolo Si-a ridicat mainile, i-a binecuvantat si pe cand ii binecuvanta, S-a departat de ei si S-a inaltat la cer (Luca 24,50-51).

Prin aceste cuvinte nu trebuie sa intelegem ca acesta a fost ultimul act al lui Hristos in lume, El nu devine absent in creatie. Inaltarea lui Hristos nu inseamna retragerea din creatie, El continua sa fie prezent si lucrator prin Sfantul Duh.

Temei pentru credinta in Inaltarea lui Hristos avem si in Evanghelia lui Marcu, in versetul 19 din capitolul 16, unde se spune ca Iisus Hristos S-a inaltat la cer si a sezut de-a dreapta Tatalui.

Astfel, Tatal il iubeste pe Fiul in Sfantul Duh nu doar ca Dumnezeu ci si ca om. Prin acesta trebuie sa intelegem ca toti cei care ne-am unit cu Hristos, devenim partasi la aceasta iubire dumnezeiasca.

Citeste si: Rugăciune copil bolnav- Este grabnic ajutătoare

Înălţarea 2020. Înălţarea Domnului 2020. Înălţarea la cer 2020. Pe ce dată este Înălţarea? Obiceiuri

In popor exista credinta ca odata cu Inaltarea Domnului, se inalta si sufletele celor adormiti de la Saptamana Luminata incoace. Sufletele care rataceau, deveneau strigoi si provocau neajunsuri oamenilor si animalelor. De aceea in aceasta zi se practicau ritualuri magice de aparare: erau culese si sfintite plante despre care se crede ca au proprietati apotropaice (leustean, alun, paltin); se buciuma la raspantia drumurilor si pe dealuri; oamenii se incingeau peste brau cu ramuri de leustean; si erau date de pomana bucate pentru morti.

Citeste si: Rugăciune către Sfântul Nicolae

La fel ca Paștele, și această sărbătoare este însoțită de foarte multe superstiții.

Sărbătoare Înălţarea 2020 - calendar ortodox
Sărbătoare Înălţarea 2020 - calendar ortodox

Înălţarea 2020. Înălţarea Domnului 2020. Înălţarea la cer 2020. Pe ce dată este Înălţarea? Iată câteva dintre tradițiile și obiceiurile pe care românii le păstrează pentru această sărbătoare:

  • tradiția spune că cine moare în această zi va ajunge în Ceruri
  • este ultima zi din an în care se mai roșesc ouă
  • creștinii poartă flori de nuc la brâu, așa cum a avut și Hristos când s-a înălțat
  • se bat vitele cu leuștean ca să se îngrașe
  • țăranii taie păr din cozile vitelor și le îngroapă într-un furnicar
  • ce se seamănă în această zi, nu crește
  • se împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele celor morți.
    Credința spune că în această zi și sufletele celor adormiți se înalță la cer și trebuie să aibă merinde la drum
  • femeile împart lapte dulce fiert cu păsat și cui împart trebuie să le mai dai și o mătură din nuiele adunate de pe câmp
  • nucul, alunul, paltinul și leușteanul au puteri tămăduitoare, dacă creștinii le culeg în ziua marelui praznic

Citeste si: Sf. Constantin şi Elena 2020: Este sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci în această zi

Ce NU ai voie să faci în ziua marelui praznic

  • nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură
  • niciun obiect din casă nu se înstrăinează
  • nu se împrumută bani
  • nu se dă foc din casă ca să nu ai inimă rea în gospodărie
  • nici sarea nu se dă din casă

Citeste si: Rugăciune. Ce să rostești când ești supărat și ai gânduri negre

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si