Consultările de la Cotroceni vin după ce partidele din coaliția de centru-dreapta, PNL, USR și UDMR, au suspendat duminică negocierile după doar două ore de discuții. Şeful statului i-a invitat la consultări la Cotroceni pe reprezentanţii PSD, PNL, ai Alianţei USR PLUS, Alianţei pentru Unirea Românilor şi UDMR, dar şi pe cei ai minorităţilor naţionale.

Citeste si: Nicuşor Dan: Ca să fie foarte clar, Gabriela Firea este sursa frigului din apartamentele dumneavoastră

UPDATE 13.40. Consultările merg mai departe la Cotroceni: delegația USR PLUS a intrat în discuții cu șeful statului. Participă la consultări copreşedinţii alianţei, Dan Barna şi Dacian Cioloş, Cosette Chichirău, Cătălin Drulă şi Dragoş Tudorache. 

Alianţa USR PLUS are ca propunere de prim-ministru pe europarlamentarul Dacian Cioloş, care a mai fost premier în 2016, ca șef al unui Executiv tehnocrat. 

UPDATE 13.30. Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat luni, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis că intenția liberalilor este de a forma un guvern de centru-dreapta cu USR PLUS, UDMR și minoritățile. Orban a mai spus că liberalii merg în continuare cu Florin Cîțu ca premier, iar șeful PNL ar trebui să fie președintele Camerei Deputaților.

Citeste si: „Nu pun nicio mască domnule". Senatoarea AUR Diana Șoșoacă, LIVE pe Facebook la volan, spre Palatul Cotroceni

Ludovic Orban: Nu susținem ideea unui guvern de uniune națională 

"L-am informat pe președinte de dorința noastră de a continua negocierile pentru a ajunge la învestirea unui guvern de centru dreapta într-un termen rezonabil. Sigur că negocierile nu se desfășoară atât de rapid, sunt puncte în care avem diferențe, dar deschiderea noastră e aceeași", a declarat Orban.

”Nu suntem de acord cu nici o participare la guvernare a PSD”, a precizat Ludovic Orban, care a spus că PNL nu susține varianta unui guvern de uniune națională, cum au propus social-democrații.

 

Citeste si: Un nou focar de coronavirus în România! Zeci de persoane sunt infectate

UPDATE 12.00 Au sosit liberalii la consultările de la Cotroceni. Delegaţia PNL este formată din liderul formaţiunii, Ludovic Orban, premierul propus, Florin Cîţu, prim-vicepreşedinţii partidului Raluca Turcan şi Rareş Bogdan, precum şi liderul organizaţiei judeţene Prahova, Iulian Dumitrescu.

Delegaţia PNL este formată din liderul formaţiunii, Ludovic Orban, premierul propus, Florin Cîţu, prim-vicepreşedinţii partidului Raluca Turcan şi Rareş Bogdan, precum şi liderul organizaţiei judeţene Prahova, Iulian Dumitrescu.

Liberalii îl propun pentru funcţia de premier pe actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu.

Declarațiile șefului PSD după ieșirea de la consultări

Liderul PSD Marcel Ciolacu a susținut că președintele Klaus Iohannis a felicitat PSD pentru câștigarea alegerilor în cadrul consultărilor de la Cotroceni. În cadrul discuțiilor, potrivit lui Ciolacu, PSD a susținut formarea unui guvern de uniune națională condus de candidatul social democraților pentru poziția de premier, Alexandru Rafila.

”Președintele României a recunoscut faptul și chiar ne-a felicitat că PSD a câștigat aceste alegeri și propunerea de premier Alexandru Rafila este onorabilă. Am menționat faptul că acele negocieri ridicole pe lângă Constituție, de la Vila Lac 1, nu au ce căuta într-o democrație reală și vom aștepta finalizarea tuturor negocierilor pentru a trage o concluzie", a precizat Ciolacu.

"Am insistat că România trece printr-o perioadă complicată, având în vedere atât pandemia cât și criza economică și nu ne permitem o majoritate fragilă. Un

guvern de uniune națională este cea mai bună soluție, iar partidul care a câștigat alegerile trebuie să desemneze premierul în persoana lui Rafila”, a declarat Ciolacu.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Citeste si: Ciolacu, la consultări cu Iohannis. Președintele a primit delegația PSD

Mesajul lui Klaus Iohannis în debutul consultărilor cu PSD

UPDATE 11.10. Preşedintele Klaus Iohannis a început, luni, la Palatul Cotroceni, consultările cu delegaţia PSD în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Preşedintele Klaus Iohannis a început, luni, la Palatul Cotroceni, consultările cu delegaţia PSD în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.[Sursa foto: Presidency]

" Tema discuţiei de astăzi este evidentă. Doresc să ştiu opinia dumneavoastră despre formarea unei majorităţi, o variantă, doi- despre formarea unui Guvern şi alte probleme pe care doriţi să mi le prezentaţi", a spus Iohannis în debutul consultărilor. 

Citeste si: Dacă nu ai cauciucuri de iarnă, vei plăti scump. Amenzile cresc îngrijorător

Delegaţia PSD este formată din preşedintele formaţiunii, Marcel Ciolacu, secretarul general, Paul Stănescu, prim-vicepreşedinţii Sorin Grindeanu şi Gabriela Firea şi preşedintele Consiliului Naţional, Vasile Dîncu.

Delegația PSD la Cotroceni[Sursa foto: Presidency]

Din partea preşedintelui Iohannis participă consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină, Daniela Bârsan şi Laurenţiu Ştefan. 

UPDATE 10.30. "Iohannis trebuie să înțeleagă că a pierdut alegerile", spune șeful PSD, Marcel Ciolacu

Primul partid invitat la consultări este PSD. Înainte de a pleca spre Cotroceni, liderii partidului au făcut declarații la sediul social-democraților. "Klaus Iohannis trebuie să înțeleagă că a pierdut alegerile", a precizat Marcel Ciolacu. Preşedintele PSD a reiterat, luni, că propunerea social-democraţilor pentru funcţia de premier este medicul Alexandru Rafila.  

Care e programul consultărilor de la Cotroceni

- Partidul Social Democrat (PSD)- ora 11,00;
- Partidul Naţional Liberal (PNL)- ora 12,00;
- Alianţa USR PLUS- ora 13,00;
- Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)- ora 14,00;
- Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)- ora 15,00;
- minorităţile naţionale reprezentate în Parlament- ora 16,00

Negocierile pentru formarea noului Guvern, blocate

Negocierile între PNL, USR-PLUS şi UDMR pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi a noului Guvern au fost sistate, duminică, după numai două ore.

Formaţiunile politice nu au ajuns la un acord, iar Alianţa USR PLUS a anunţat delegaţia care va participa la consultările de la Cotroceni şi se pare că-l va propune premier pe Dacian Cioloş. Între timp, senatorul PNL Alina Gorghiu a scris pe Facebook că anul 2021 va fi ”cu linişte politică, cu reforme, cu dialog”.

Citeste si: Deputat USR: "PNL nu e pom de Crăciun şi nici noi nu suntem pe post de globuri"

La rândul lor, reprezentanţii UDMR au precizat că discuţiile s-au blocat la numele premierului. Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedüs Csilla, a precizat, într-o postare pe Facebok, că negocierile s-au blocat la numele premierului.

”PNL şi USR PLUS îşi vor propune luni propriii candidaţi la funcţia de prim-ministru, în discuţiile cu şeful statului”, anunţă Hegedüs Csilla. UDMR va decide paşii de urmat într-o şedinţă a conducerii, programată luni dimineaţă.

Citeste si:   USR PLUS a blocat negocierile pentru noul Guvern şi cere ca Dacian Cioloş să fie premier- SURSE

PNL îl propune pentru funcţia de prim-ministru pe Florin Cîţu, în timp ce USR PLUS îl susţine pe Dacian Cioloş.

Reprezentanţii PNL, USR PLUS şi UDMR care au participat la negocierile de la Vila Lac au început să plece, duminică, după numai două ore de discuţii.

Surse politice spun că negocierile au fost sistate, pentru că cele trei formaţiuni nu au reuşit să ajungă la un consens în legătură cu conducerea Camerei Deputaţilor şi cu formarea noului guvern.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

UPDATE-

UDMR va avea 9 senatori şi 21 de deputaţi în noul parlament, cu un deputat mai mult decât în actuala legislatură/ LISTA aleşilor UDMR
UDMR va avea, în noul parlament, 9 senatori şi 21 de deputaţi, cu un deputat mai mult decât în actuala legislatură.

UDMR a anunţat, luni, că va avea 9 senatori şi 21 de deputaţi în viitorul parlament.

Camera Deputaţilor

Faragó Péter (Arad)
Szabó Ödön (Bihor)
Biró Rozália (Bihor)
Csoma Botond (Cluj)
Miklós Zoltán (Covasna)
Könczei Csaba (Covasna)
Benedek Zakariás (Covasna)
Gál Károly (Covasna)
Kelemen Hunor (Harghita)
Hajdu Gábor (Harghita)
Bende Sándor (Harghita)
Ladányi László-Zsolt (Harghita)
Zakariás Zoltán (Harghita)
Kelemen Attila (Caraş-Severin)
Kolcsár Károly (Mureş)
Csép Éva Andrea (Mureş)
Kulcsár-Terza József-György (Mureş)
Apjok Norbert (Maramureş)
Magyar Lóránd Bálint (Satu-Mare)
Nagy Szabolcs (Satu-Mare)
Seres Dénes (Sălaj)
Senat

Fejér László Ödön (Covasna)
Tánczos Barna (Harghita)
Antal Lóránt (Harghita)
Császár Károly Zsolt (Mureş)
Novák Csaba-Zoltán (Mureş)
Cseke Attila (Bihor)
László Attila (Cluj)
Turos Lóránd (Satu Mare)
Kovács Irén Erzsébet (Sălaj)
În prezent, grupul parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor are 20 de membri, iar cel de la Senat are 9.

Purtătorul de cuvânt al BEC, Mircea Preoţescu, a anunţat că în şedinţa de luni a Biroului Central Electoral au fost repartizate mandatele de deputaţi şi senatori la nivel naţional.

Astfel, PSD are 110 deputaţi şi 47 de senatori, în total 157 de mandate, PNL are 93 de deputaţi şi 41 senatori, în total 134 de mandate, Alianţa USR-PLUS are 55 deputaţi şi 25 de senatori, AUR are 33 deputaţi şi 14 senatori, în total 47 de aleşi, iar UDMR are 21 deputaţi şi 9 senatori, în total 30 de mandate.

UPDATE-

Klaus Iohannis: „Astăzi nu sunt încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern. Convoc noul Parlament pentru 21 decembrie.”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, după consultările cu partidele pentru desemnarea premierului, că astăzi nu sunt încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern. Şeful statului a mai anunţat, că, dat fiind că Biroul Electoral Central a anunţat atribuirea mandatelor în urma alegerilor din 6 decembrie, convoacă noul Parlament pentru data de 21 decembrie.

”Am avut astăzi o primă rundă de consultări cu formaţiunile care vor fi reprezentate în noul Parlament, care se va constitui în urma alegerilor parlamentare. Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanţii acestor formaţiuni şi mine, însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern. Am primit astăzi chiar câteva propuneri, însă cred că este nevoie de cel puţin încă o rundă de consultări până când lucrurile se cristalizează. Având în vedere că Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, acum sunt îndeplinite condiţiile pentru convocarea noului Parlament şi pot să vă informez că intenţionez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie- săptămâna viitoare, luni, se va constitui noul Parlament.”, a anunţat Iohannis.

Şeful statului a avut consultări luni cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui premier.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si