”Este vaccinarea interventia medicala cu cel mai inalt grad de eficienta din istoria omenirii. Vaccinarea a fost a fost introdusa pentru prima data in 1896 impotriva variolei. Variola a secerat la vremea respectiva peste 30 de milioane de suflete. In 1977, in urma introducerii acestuivaccin, variola a fost eradicata de pe intreg globul pamantesc. In anul 1971 a fost introsua vaccinarea impotriva rujeolei. In anul 2000 in AMerica s-a declarat rujeola eradicata.

Astfel incat, cu aceste doua exemple cred ca e suficient sa va demonstrez importanta acestui vaccin care, spre surpinderea mea, unii medici am vazut ca il contesta. Eu daca as fi mai mare as lua masuri impotriva acesto medici care contesta aceasta vaccinare care a adus omenirii cele mai mari beneficii”, a spus senatorul PNL Leon Danaila in cadrul dezbaterilor generale asupra proiectului de lege.

Singura modificare notabila fata de varianta trimisa de Guvern a fost eliminarea prevederii ca legea vaccinarii sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018, fara a se prevedea insa o alta data.

Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.

Proiectul Legii vaccinarii prevede ca, in cazul vaccinurilor obligatorii, consimtamantul pentru imunizare se prezuma ca fiind dat, iar sanctiunile pentru parintii care refuza vaccinarea copiilor merg de la avertisment si pana la amenzi de 10.000 de lei. La inscrierea in unitatile de invatamant va fi solicitata o adeverinta care sa ateste efectuarea vaccinurilor, iar in cazul in care schema nu este completa, este obligatoriu ca in maximum un an copiii sa fie imunizati.
Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.
 

”In cazul vaccinarilor obligatorii, consimtamantul pentru vaccinare se prezuma ca fiind dat”, stabileste proiectul de lege, potrivit caruia exceptie de la aceasta prevedere fac situatiile in care parintii sau persoana responsabila refuza in scris vaccinarea copilului minor. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

De asemenea, parintele sau persoana responsabila, in cazul copilului minor, este scutit de obligatia prezentarii acestuia la vaccinare, daca acesta are o contraindicatie definitiva la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, in situatia in care prezinta medicului care are in evidenta sa minorul o certificare a situatiei invocate. Certificarea contraindicatiei de vaccinare a copilului se realizeaza de catre Comisia Judeteana de Vaccinare, in baza dovezilor medicale prezentate.

Conform proiectului de act normativ, la data inscrierii copiilor sau a adultilor intr-o unitate de invatamant sau intr-o alta colectivitate, aceasta are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emisa de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste sau sa infirme efectuarea vaccinarilor obligatorii.

In cazul in care vaccinarile obligatorii nu au fost efectuate, persoana responsabila are obligatia prezentarii, pana la intrarea in colectivitate, a unuia dintre urmatoarele documente eliberate de catre Comisia Judeteana de Vaccinare sau a Municipiului Bucuresti: calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverinta contraindicatiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari. Daca nu este prezentat unul dintre aceste documente, unitatea de invatamant are obligatia de a sesiza Comisia Judeteana de Vaccinare sau a Municipiului Bucuresti in termen de maximum 30 de zile de la data intrarii in colectivitate.

”In cazul prezentarii unui calendar de recuperare a antigenelor vaccinale obligatorii, schema de vaccinare propusa trebuie sa fie completata in termen de un an de la data admiterii in colectivitate”, se arata in proiect.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Parintii sau alti reprezentanti legali care nu prezinta copiii la vaccinare sau care refuza imunizarea acestora vot fi convocati, in vederea consilierii, la Comisiile judetene de vaccinare sau la Comisia de Vaccinare a Municipiului Bucuresti. Convocarea se face in baza sesizarii furnizorilor de servicii medicale de vaccinare, a DSP sau a colectivitatilor de invatamant, respectiv sesizari din sistemul de protectie a drepturilor copilului.

Comisiile de vaccinare iau in evidenta copilul nevaccinat, consiliaza cel putin o data la 3 luni parintii sau ceilalti reprezentanti legali ai minorilor care trebuie vaccinati, pana la acceptarea planului de recuperare. De asemenea, stabilesc un plan de recuperare pentru antigenele obligatorii posibil a fi administrate in conformitate cu varsta si monitorizeaza cazul pana la administrarea tuturor vaccinurilor corespunzatoare varstei.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si