Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că RetuRO va lansa sistemul de returnare a ambalajelor pentru reciclare. Cetățenii vor primi o recompensă de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat.

Noul sistem va fi aplicat de pe data de 30 noiembrie 2023.

Citește și: Preoții îi învață pe enoriași să recicleze

Despre sistemul de garanție-returnare

Sistemul de Garanție-Returnare, RetuRO, va impune românilor să plătească 50 de bani pentru ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Implementarea sistemului va avea loc în magazinele din întreaga ţară începând cu luna noiembrie, conform anunțului făcut de Tanczos Barna.

Potrivit ministrului Mediului, aproximativ 60 de mii de companii s-au înscris în acest sistem.

Citește și: Astăzi este Ziua Mondială a Apei. BAT e reciclat 22,6% din volumul de apă utilizat la nivel global

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

”Avem SGR în implementare, care va scoate foarte multe ambalaje din Economie, le va duce către o reciclare corectă și așa vor fi mai puține deșeuri. Sunt 50 de bani, dar dacă aduci zeci de sticle reprezintă ceva. La finalul lunii noiembrie va porni. Se lucrează intens în RetuRO. RetuRO este compania care va prelua responsabilitatea organizării acestui sistem, în spatele Returo sunt cele mai mari companii producătoare și de retail și sunt convins că seriozitatea sunt foarte mari.

Sunt 60 de mii de companii care s-au înscris, se fac în paralel controale de către Garda de Mediu pentru a vedea ce firme nu s-au înscris.

Citește și: Directoarea unei școli, dată afară din cauza unei statui "pornografice

Avem o bază de date cu 60 de mii de companii. Legea spune că primul nivel de sancțiune este avertismentul și termenul de conformare. Așa au făcut colegii mei peste tot. Ei vor reveni să vadă dacă aceste companii s-au înscris. După ce avem această înscriere începe perioada de contractare, RetuRO va semna cu fiecare companie câte un contract cu producătorul un contract, cu retailerul comerciant un alt tip de contract și în mijloc fiind Returo, producătorul va vira banii și garanția la RetuRO și RetuRO va plăti către comerciantul care a restituit garanția cetățeanului.

Citește și: VIDEO- Moda nunților 2023: Care sunt tendințele în materie de aranjamente și ținute

Va fi un sistem funcțional cu siguranță și la finalul anului va porni. Trebuie să mai construiască centrele logistice de numărare, de sortare, dar aici este obligația RetuRO”,  a declarat ministrul Mediului, pentru  Euronews România.

Ce presupune sistemul de garanție-returnare

După achitarea garanției de 0,50 RON la achiziționarea unei băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase), sistemul de garanție-returnare se aplică pentru ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor fi incluse în sistem vor fi marcate cu un logo specific.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- Alimentația sănătoasă: beneficii și sfaturi practice

După consumarea băuturii și golirea ambalajului, consumatorul va fi obligat să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de către comercianți, prezente în toate magazinele din România.

Consumatorul va primi înapoi garanția plătită inițial, pe loc, fără a fi nevoie de un bon fiscal, chiar dacă produsul nu a fost cumpărat din acea locație.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si