”Brexit-ul îi va face pe unii oameni foarte bogaţi, dar majoritatea votanţilor vor fi mai săraci”, a scris Soros în jurnalul britanic Guardian.

Lira va scădea cu cel puţin 15% dacă britanicii vor vota pentru ieţirea din blocul comunitar, fiind posibil ca declinul să depăşească 20%, la sub 1,15 dolari pe unitate, a scris investitorul.

El a arătat că votanţii subestimează adevăratul cost al Brexit, care va avea ”un impact imediat şi dramatic” asupra pieţelor financiare, investiţiilor şi locurilor de muncă.



Guvernele şi investitorii monitorizează cu atenţie referendumul din 23 iunie, îngrijoraţi fiind că decizia Marii Britanii de ieşire din UE va provoca turbulenţe pe pieţele financiare.

Lira s-a apreciat luni cel mai mult după 2008, alimentând cererea pentru monede cu randamente ridicate, sondajele indicând creşterea sprijinului pentru rămânerea Marii Britanii în UE.

În ziua următoare referendumului, lira fie se va prăbuşi la cel mai redus nivel din ultimele trei decenii, fie va creşte la cel mai ridicat nivel din acest an, potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg.

În eventualitatea unui vot pentru ieşire, majoritatea analiştilor anticipează că lira se va deprecia la un nivel de 1,25-1,4 dolari pe unitate, în timp ce decizia de rămânere ar aprecia moneda, posibil peste 1,5 dolari pe unitate.

O depreciere de peste 20% a lirei ar aduce moneda britanică, în mod ironic, la nivelul de aproximativ 1 euro, o metodă de a ”adopta euro” pe care nimeni din Marea Britanie nu ar dori-o.


Soros a spus că o depreciere mare a lirei ar fi mai dăunătoare decât în 1992, întrucât Banca Angliei nu va putea să reducă dobânzile, aflate deja la un nivel foarte scăzut.

“Astăzi există forţe speculative mult mai mari şi mai puternice. Acestea vor fi mult mai dornice să exploateze orice eroare a guvernului britanic sau a alegătorilor ”, avertizează investitorul.

El a făcut referire la deficitul de cont curent mare al Marii Britanii, peste cel din 1992 şi 2008, afirmând că ţara este mai dependentă ca oricând de capitalul sătrin.


După Brexit, fluxul de capital s-ar inversa, în special în cei doi ani de incertitudini, în care Marea Britanie va negocia ieşirea din UE.

În opinia lui Soros, devalorizarea post-Brexit a lirei nu va rezulta probabil în îmbunătăţirea exporturilor, care a avut loc în 1992, întrucât condiţiile comerciale vor fi prea incerte pentru   companiile britanice pentru a face investiţii, angajări sau să adauge capacităţi de export.

Soros a devenit faimos în 1992, când a făcut plasamente cu care a mizat pe devalorizarea lirei, el înregistrând atunci un profit de 1 miliard de dolari, în detrimentul Băncii Angliei şi a guvernului.

Devalorizarea lirei în 1992 s-a dovedit foarte folositoare economiei britanice, iar ulterior am fost apreciat pentru rolul meu în relansarea creşterii economice, a spus miliardarul.

Soros a construit o avere de 24 de miliarde de dolari prin investiţii financiare. În urmă cu cinci ani, miliardarul a returnat banii investitorilor externi, iar compania sa, Soros Fund Management, din New York, administrează în prezent averea sa proprie.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si