Vladimir Martinusi, in varsta de 42 de ani, a hotarat sa plece din tara in 2010, dupa ce a terminat doctoratul la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi. La momentul respectiv, era asistent universitar, insa perspectivele erau mai degraba sumbre, iar plecarea i-a schimbat viata.

„Aveam un salariu de 1.700 de lei, cu tot cu sporul de merit, plus ca toate salariile bugetarilor urmau sa fie reduse cu 25%, deci as fi ramas cu vreo 1.200

de lei net. Il cunoscusem pe celebrul cercetator israelian Pini Gurfil, care mi-a facut o oferta de nerefuzat. Gurfil mi-a propus sa merg in Israel si sa urmez un stagiu postdoctoral la Technion, cea mai mare universitate tehnica din Orientul Mijlociu. Am acceptat, mai ales ca numai bursa de studiu era echivalentul a aproximativ 12.000 de lei, fara sa mai vorbesc de faptul ca mi se deschideau noi perspective“, a povestit Martinusi.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă- wowbiz.ro

In ultimii ani petrecuti in Romania, situatia sa financiara se inrautatise, astfel ca pentru a face fata cheltuielilor, Martinusi dadea meditatii de matematica si producea chiar si mobila.

„Dadeam meditatii pana imi curgea sange pe nas, era foarte greu din punct de vedere financiar. Apoi, in putinul timp liber de care mai dispuneam, am inceput sa fac mobila si s-o vand. Era mai mult un hobby, nu eram eu tamplar sau mare specialist, dar nici nu cadea mobila in capul oamenilor, plus ca asa mai faceam si ceva bani“, s-a amuzat Martinusi.

Odata ajuns in Israel, lucrurile s-au schimbat in bine. 

Citeste mai mult AICI! 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si