"Am fost personal să verific şi să pipăi cele 2.000 de kituri de testare care vor asigura, conform specificaţiilor tehnice, posibilitatea de a testa pe Real Time PCR 200.000 de cetăţeni români. Marfa a ajuns în Bucureşti(...)", a spus Orban, la începutul şedinţei de Guvern de joi.

El a menţionat că aceste 2.000 de kituri nu pot fi folosite pe orice tip de PCR, dar echipa tehnică ştie detaliile, insistând pe creşterea capacităţii de testare.

Orban: Poveştile că mergem din uşă în uşă să facem teste nu sunt serioase

Orban a afirmat că în prezent există o ordine de priorităţi la testare, explicând că doar testarea cu aparate Real Time PCR asigură o precizie de sută la sută.

"Deci noi respectăm cu stricteţe procedura adoptată de INSP, care este de fapt şi o recomandare a Comisiei Europene, în baza recomandărilor făcute de forul ştiinţific de suport, şi anume: pacienţii simptomatici cu istoric de călătorie internaţională, contacţii care încep să capete simptome, cadrele medicale, începând cu cele simptomatice, dar va trebui, odată cu creşterea capacităţii, să putem să testăm mai multe cadre medicale, chiar dacă nu prezintă simptome, astfel încât să ne asigurăm că nu se mai repetă experienţa de la Suceava", a spus Orban.

Citeste si: Prinţul Albert, infectat cu covid-19, detalii despre contaminarea prințului Charles

El a adăugat că sunt testate şi persoanele instituţionalizate simptomatice şi că "există o ordine a priorităţilor în testare care nu poate fi încălcată şi pe care noi o vom aplica cu stricteţe".

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

"Poveştile că mergem din uşă în uşă să facem teste nu sunt serioase şi aş vrea să accentuez acest lucru. Deci noi aplicăm clar procedurile, care sunt proceduri validate, proceduri care au la bază argumentaţii tehnice şi ştiinţifice de testare şi cu siguranţă obiectivul nostru este de a creşte sistematic capacitatea de testare astfel încât orice persoană care se încadrează în ordinea de priorităţi să poată să fie testată", a mai spus premierul.

Citeste si: Informații oficiale: la nivel naţional, 153 de cadre medicale şi personal auxiliar sunt confirmate cu COVID-19. Aproape jumătate sunt medici

Fostul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat, miercuri seară, că a pregătit un protocol, cu profesorul Adrian Streinu-Cercel, pentru un program inovativ prin care să fie testaţi pentru coronavirus toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare, care vor merge din uşă în uşă.

Citeste si: Povestea impresionantă a italianului de 101 ani care s-a vindecat de coronavirus

Orban: Poveştile că mergem din uşă în uşă să facem teste nu sunt serioase

Pe de altă parte, primarul general Gabriela Firea a spus, tot miercuri seară, că a discutat tot cu profesorul Streinu-Cercel, iar în câteva zile 12 maşini ecologice vor merge ţintit la bucureştenii cu vârsta de peste 65 de ani sau cu boli cronice, pentru a-i testa.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Declaraţia lui Costache privind testarea în masă a bucureştenilor a provocat critici vehemente.

Citeste si: Coronavirus: Cum te protejezi de virus la cumpărături?

Joi, Victor Costache a demisionat din funcţia de ministru al Sănătăţii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si