27, 28, 29 octombrie, zile care nu mai trec prin timp pentru tinerii din Colectiv. Cea mai neagra vineri staruie in inimile familiilor celor 64 de morti. La sfarsitul saptamanii vom numara exact un an, 12 luni care n-au adus alinare.

„Nu au fost pusi sub acuzare toti responsabilii pentru ceea ce s-a intamplat acolo!”, sustine Laurentiu Istrare, parintii unuia dintre victimele de la Colectiv.

„Am discutat intre noi, parintii celor decedati, am discutat cu victimele, cu ranitii de acolo. Nu s-a facut cum trebuia sa se faca nici interventi si nici ce a urmat dupa aceea”, spune Narcis Hogea.

3 dintre parintii care astazi se intorc la o casa golita au acceptat sa vorbeasca despre Romania la un an de la Colectiv. Au ramas fara lacrimi, dar nu fara puterea de a cere dreptate.

„Am un mesaj si o misiune de la baiatul meu ca sa se faca dreptate si sa nu se mai intample”, spune Laurentiu Istrate, tatal lui Claudiu Istrate.

Claudiu Bogdan Istrate avea 22 de ani. Amintirea sa e in vie in sufletul tatalui.

„Puteau fi salvati multi dintre copiii nostri. Macar acum sa incercam sa vedem ce trebuie modificat”, mai spune Narcis Hogea.

Alexandru Hogea si-a pierdut viata la 19 ani. A ajuns la spital, dar viata sa n-a mai fost salvata.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Sindromul capului care explodează, boala misterioasă care afectează tot mai mulți oameni. Ce este și cum se manifestă- antena3.ro

Cine-o fi de vina se intreba de un an si tatal lui Alexandru Mihai Iancu.

 

Dupa un an, intrebarile se pun tot la timpul viitor. Cine va plati? Un lucru e clar. Nimenii nu a fost tras la raspundere….

Am vorbit mult de flacarile ucigase. Dar cei care ar fi trebuit sa controleze clubul, cei care aveau legea in mana nu puteau oare sa preintampine nenorocirea? Parintii se gandesc la lunile si anii care au precedat dezastrul. De ce nu s-a facut nimic atunci?

„Vinovati sunt foarte multi. E-adevarat, sunt patronii. Dar, patronii trebuie sa faca bani. Iar statul roman trebuie sa le asigure cadrul legal in care acestia sa se miste”, spune Eugen Iancu.

Flacarile s-au stins. Dar tipetele au ramas si acum in amintiri. Si multe intrebari. Salvarea, trierea, transportul ranitilor din Colectiv s-a facut asa cum trebuia?

Ni-l amintim pe Banicioiu cum el avea de toate, la noi sunt tatrati mai bine ca in Germania! Si toti sunt netransportabili. Asta ne spunea din primele ore. De unde stia el ca sunt netransportabili?

E foarte greu de spus ca un bolnav cu grave leziuni pulmonare e transportabil!”, declarat atunci Nicolae Banicioiu, fost ministru al Sanatatii.

 

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 10 septembrie 2024: Zodia care va avea parte de ghinion, situații dificile și emoții puternice- radioimpuls.ro

Citeste si: Șoferii care încalcă regulile din Codul Rutier vor fi amendați pe baza imaginilor filmate din elicopter. Ce văd polițiștii pe camere- antena3.ro

Nu existau conditii pentru a trata mari arsi. Si-atunci, ma intreb, de ce n-au luat decizia de transfer catre alte alte unitati din restul Europei? Au trebuit sa moara peste 10 oameni ca sa se sperie sis a-i trimita in afara Europei”, spun acum parintii.

Alexandru Mihai Iancu a murit la Spitalul Sfantul Ioan, din cauza infectiilor, spune tatal sau: ”Eu as vrea sa-l vad la Spitalul Sfanul Ioan pe acel inspector DSP care a semnat ca nu sunt bacterii. Pe el nu-l ancheteaza nimeni”.

3 dosare au fost deschise pana acum. Nici unul nu a ajuns in instanta. Reprezentanti ai primariei de sector, angajati ISU, artificieri, patroni. Cu totii sunt in libertate, fara ca vreun verdict sa se profileze pentru ei in viitorul apropiat.

Pentru 64 de tineri totul s-a sfarsit! Nu mai ramane decat ca moartea lor sa nu fie in zadar! Iar asta e misiunea noastra, a tuturor.

Corina Ionita a avut arsuri pe 40 la suta din suprafata corpului. O luna si jumatate a stat numai in spital. Ministrul Sanatatii i-a chemat la o intalnire privata si le-a spus ca operatiile le vor fi decontate si in anii urmatori. Are nevoie de alte interventii pentru a acoperi cicatricele.

„Am invatat sa ma iubesc pe mine si sa iubesc viata. Inainte ma cramponam de tot felul de chestii, eram nemultumita. Asta-i lectia pe care am invatat-o ca totul se poate sfarsi intr-o secunda si trebuie trait. Atat. Frumos!”, spune Corina Ionita.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si