Familia Mirica detine o ferma in care cultiva cartofi si de 12 ani de zile are contracte cu firme mari, asigurand intrega productie de cartofi catre PepsiCo, firma care produce chips-urile Lays. Acest contract ii genereaza 60% din profitul pe care familia il obtine la ferma pe care o detine.

Anual livreaza 1.500 de tone de cartofi catre fabrica Lays's din popesti Leordeni. Intreaga familia lucreaza pentru a gestiona cele 60 de hectare cultivate cu cartofi si alte 40 cultivate cu legume (ceapa, morcovi, sfecla rosie, pepene).



Tatal, Alurel, alaturi de mama, Georgeta, bunicul si bunica, si mai nou fiul lor, Cosmin, sunt cei care se ocupa de afacere. "Am inceput colaborarea cu ei in urma cu 12 ani. Pe atunci livram doar 100 de tone de cartofi, acum avem 60 de hectare de cartofi pentru chips-uri. Ma trezesc la 5 dimineata si ma culc la 1-2 noaptea pe perioada verii. E solicitant, dar e traditie, un microb pe care l-am mostenit de la parintii mei", a declarata Cosmin, noteaza cei de la wall-street.ro.

Profitul nu este foarte mare, dar ii multumeste pe fermieri. De curand au investit peste 200.000 de euro in utilaje si doresc sa acceseze fonduri europene sa mai ia inca un milion de euro pentru un proiect de modernizare.

Vor sa isi extinda afacerea si in domeniul cultivarii legumelor si spera ca noua lege 321 sa ii ajute.
"Avem in plan colaborarea cu marile retele de retail. Autoritatile ar trebui sa ne ajute mai mult, macare de s-ar implini 50% din ce se declara public am fi multumiti", a mai spus Cosmin.

Singura problema cu care se confrunta ei este lipsa de personal zilier in agricultura. "Avem in permanenta 3 angajati, insa lucram si cu zilieri, pe care ii gasim din ce in ce mai greu.
La 3 dimineata este un punct unde se aduna oameni si de unde mergem cu masina sa ii aducem la lucru. Lucram cu pana la 10 zilieri daca recoltarea este mecanizata si putem ajunge pana la 40-50 de oameni daca vorbim de recoltare manuala pe timp de vara"
, a explicat Cosmin Mirica.

Cei de la PepsiCo spun ca afacerile in Romania sunt profitabiule si ca 80% din cantitatea de cartofi folosita pentru chips-urile Lay's din intreaga lume provine de la cele 21 de ferme partenere din Romania, restul fiind importat din tari din Europa.

In Romania, consumul de chips-uri per capita este de doar 500 de grame in timp ce americanii se lauda cu 6kg sau britanicii cu 4 kg per cap de locuitor.  

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si