Scaderea pretului graului a dus si la scaderea costului alimentelor de baza la nivelul mondial. La 220 de milioane de hectare, suprafata de grau o depaseste pe cea a oricarei alte cereale.

In prezent un busel de grau poate fi achizitionat la 3,83 de dolari, cel mai scazut pret din septembrie 2007. Din 2008 pretul graului a inceput sa cunoasca un declin si a scazut cu aproape 71% din momentul in care un busel se vindea cu 13 dolari.



Recolta din SUA, spre exemplu, s-a situat la 45 de milioane de tone, cu 45% mai mult fata de 2015 si acest lucru a inceput sa genereze temeri de depozitare a recoltei.

Si Rusia se confrunta cu probleme, mai ales dupa ce anul acesta a devenit cel mai mare exportator de grau la nivel mondial dupa ce a strans aproape 70 de milioane de tone de grau. Si in Canada, tara care nu este neaparat propic eagriculturii, recolta este cea mai mare din ultimii 25 de ani cu 30.5 milioane de tone recoltate.

Singura tara care se confrunta cu un deficit important este Franta, acolo unde recolta a fost afectata de ploile abundente din acest an.

Cei de la Ziarul Financiar noteaza ca scaderea pretului la grau nu a dus la stimularea cererii desi la nivel mondial s-a depasit un record de 743 de milioane de tone, in crestere cu 1% fata de anul trecut.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si