Guvernul PNL-USR-UDMR a luat decizia de a amâna până în 2022 majorarea alocațiilor pentru copii cu 20 de procente, majorare care era programată la 1 iulie 2021. Opoziția a anunțat că va introduce un proiect de lege privind majorarea imediată a alocațiilor, acuzând Puterea că nu își respectă propriile promisiuni și legi.

Citeste si: ALOCAȚIILE ȘI PENSIILE, MAJORATE LA ANUL

Alocații diferențiate în funcție de veniturile părinților

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat luni că a propus în cadrul şedinţei coaliţiei guvernamentale o diferenţiere a alocaţiilor pentru copii în funcţie de veniturile familiilor.

De asemenea, potrivit proiectului care urmează să fie discutat în Guvern, alocțaiile ar putea fi deductibile din impozitul după venit. "Noi am propus o schimbare de filosofie pentru alocaţiile copiilor, să legăm de venituri şi să fie deductibilă din impozitul după venit. Deci, este o schimbare propusă, pe care o vom discuta în acest an, în aşa fel încât să încercăm să introducem începând din anul 2023", a afirmat Kelemen Hunor, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului.

Potrivit liderului UDMR, în ședința de coaliție s-a discutat despre alocaţiile pentru copii, în sensul în care va rămâne valabilă varianta Senatului, ceea ce înseamnă că creşterea de 20% se va operaţionaliza începând cu 1 ianuarie.  

Citeste si: Când și cu ce sumă se vor majora alocațiile copiilor

Ce spune USR-PLUS: "Urmează să vedem în funcţie de buget"  

După ședința din coaliția de guvernare, vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a declarat că varianta propusă de UDMR va fi analizată.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Subiectul nu a fost detaliat foarte mult în această şedinţă. A fost şi varianta pe care domnul Hunor a prezentat-o, aceea de a veni cu o variantă îmbunătăţită, prin care să creăm un mecanism în care resursele să fie direcţionate pentru acei copii care au nevoie. Este un subiect care a fost deschis de colegii de la UDMR şi am zis că vom discuta pe o astfel de formulă, nu s-a înaintat mai mult, analizăm şi o astfel de variantă", a spus liderul USR PLUS.

Potrivit lui Barna, s-a convenit cu privire la creşterea alocațiilor de la începutul anului viitor, "urmând apoi să vedem şi în funcţie de buget cum va fi următorul cadru".

Citeste si: Vești bune pentru toți românii. Se întâmplă la început de săptămână

Prima creștere a alocațiilor, la 1 ianuarie 2022

Următoarea creştere a alocaţiilor pentru copii va fi de la 1 ianuarie 2022, cu 20%, aşa cum prevede amendamentul depus la legea de adoptare a ordonanţei, adoptată de Senat și aflată în dezbatere la Camera Deputaților, a decis coaliția de guvernare.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că majorarea alocațiilor pentru copii va avea loc la 1 ianuarie 2022[Sursa foto: Guvernul Romaniei ]

Reamintim că, la începutul anului, Ministerul Finanțelor anunțase că alocațiile pentru copii cresc în cinci etape de valoare nominală egală. Potrivit OUG 123/2020, care prevede dublarea alocațiilor de stat pentru copii în cinci etape, acestea ar trebui majorate la 1 iulie cu 20%.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Luna trecută, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat că nu există resurse care să permită încă o creștere a alocațiilor în acest an.

Premierul Florin Cîțu a intervenit cu un detaliu suplimentar și semnificativ: majorarea alocațiilor pentru copii nici măcar nu era cuprinsă în bugetul pentru 2021!

Reacția PSD: Propunerea UDMR, neconstituțională

PSD solicită UDMR să renunţe la "propunerile neconstituţionale" privind alocaţiile pentru copii şi să se concentreze pe punerea în aplicare a legilor în vigoare.

"În acest sens, UDMR ar trebui să se opună intenţiei PNL şi USR-PLUS de amânare a majorării alocaţiilor prevăzută pentru data de 1 iulie 2021 şi să militeze pentru respectarea legislaţiei în vigoare şi a promisiunilor făcute de toate partidele din arcul guvernamental înainte de alegeri. Dacă UDMR nu reuşeşte acest lucru în cadrul Coaliţiei de guvernare, atunci trebuie să voteze proiectul de lege pe care PSD îl va depune joi în Parlament cu privire la mai multe măsuri adresate familiilor cu copii, printre care se află şi creşterea alocaţiilor la 300 de lei, respectiv la 600 de lei pe lună”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si