Fără a lua cuvântul, acuzatul a ascultat cu atenţie pe parcursul procesului declaraţiile cutremurătoare ale foştilor deportaţi, după care le-a încredinţat avocaţilor săi mărturia sa de 25 de pagini.

Îmi este ruşine pentru că am lăsat această nedreptate să aibă loc şi pentru că nu am făcut nimic să o împiedic”, a afirmat fostul membru SS, în vârstă de 94 de ani, în declaraţia citită de avocaţii săi.



“Nu am putut discuta niciodată de experienţa mea la Auschwitz cu alte persoane. Nici cu soţia mea, nici cu copiii mei, nici cu nepoţii mei ”, a explicat fostul soldat, devenit producător de lapte şi brânză după război.

Hanning a mărturisit că ştia că “o mare parte dintre oamenii care veneau cu trenul “erau ucişi, gazaţi, arşi”. “Vedeam cum erau transportate cadavrele (…). Simţeam mirosul de la incineratoare ”, a povestit el.

Deplângând “coşmarul” pe care a “încercată toată viaţă să îl uite”, el a subliniat că a cerut de două ori să se întoarcă pe front, dar fără succes.

“Nu este o declaraţie a culpabilităţii, ci o explicaţie din punctul de vedere al spectatorului”, a afirmat vicepreşedintele Comitetului Internaţional Auschwitz, Christoph Heubner.

Acuzarea a cerut şase ani de închisoare împotriva lui Hanning pentru complicitate în uciderea a cel puţin 100.000

de evrei, în condiţiile în care faptele sunt pasibile de trei până la 15 ani după gratii.

Hanning este al treilea acuzat dintr-o serie ce a început în 2011, prin condamnarea lui John Demjankul, fost gardian la Sobibor, şi a continuat anul trecut cu cea a lui Oskar Groening, fost contabil la Auschwitz, după decenii de relativă indulgenţă judiciară, scrie news.ro.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Tânăr muncitor într-o fabrică de biciclete, recrutat la 18 ani în Wafen SS, Hanning a luptat în Olanda, în Balcani şi pe frontul rus. Rănit, el a fost transferat la începutul lui 1942 la Auschwitz, în unitatea Totenkopf (Cap de Mort).

Circa 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei, au fost ucişi în perioada 1940-1945 la Auschwitz-Birkenau, aflat în Polonia ocupată. Lagărul a fost eliberat de trupele sovietice la sfârşitul lui 1945. În total, şase milioane de evrei au fost exterminaţi de nazişti.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si