Sfântul Dumitru este sărbătorit pe data de 26 octombrie atât de creştinii ortodocşi, cât şi de cei catolici.

Sfântul Dumitru 26 octombrie.   În credință populară, anul este împărțit în vara și iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarnă și infrunzeste întreagă natură, Sfântul Dumitru desfrunzește codrul și usucă toate plantele. 

Sfântul Dumitru.  Tradiții și obiceiuri 

Citeste si: Sarbatoarea Sf. Dumitru. Ce inseamna daca ploua sau ninge pe 26 octombrie si de ce trebuie achitate toate datoriile pana la aceasta data

În Ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru se aprind focuri, peste care sar copiii pentru a fi sănătoși tot anul. Focul are și menirea de a alunga fiarele și de a încălzi morții. După ce focul este stins, țăranii aruncă un cărbune în grădina, că această să primească putere de a rodi.  Sfântul Dumitru  este, de asemenea, vestitorul ierii și patronul păstorilor. De asemenea, există credința că pe 26 octombrie, de Sfântul Dumitru căldura intră în pământ și gerul începe să își arate colții.  

  Sfântul Dumitru 26 octombrie este considerat și patronul păstorilor, ziua de 26 octombrie fiind ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așează cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culcă o oaie neagră, iarnă va fi bună, iar dacă se va culcă o oaie albă, iarnă va fi aspră.

Un alt mod de a află încă din 26 octombrie cum va fi iarnă este să urmărești mersul oilor în dimineață sărbătorii Sfântului Dumitru. Dacă dimineața se va trezi întâi o oaie albă și va pleca înspre sud, iarna va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarna va fi ușoară.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Imagini șocante. Cum arată interiorul casei în care un bărbat locuia cu cele 175 de pisici ale sale- antena3.ro

Citeste si: Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o "escaladare clară". Coreea de Nord reacționează- wowbiz.ro

Ziua Sfântului Dumitru era și o zi a soroacelor, se terminau învoielile încheiate între stăpânii oilor și ciobani la San-George, de unde și zicerea că “la San-George se încaieră câinii iar la Samedru se sfădesc stăpânii”. Tot de Sfântul Dumitru se tocmesc servitorii pentru diverse treburi și se strică stanele. Țăranii tund coamă cailor până la trei ani, că să aibă par frumos.

În anumite zone, țăranii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, că fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtășanie. 

Sfântul Dumitru, ucis pentru că nu se închină la zei

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cunoscut ca și Sfântul Dumitru, estecinstit de creștini în 26 octombrie, a trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorită calităților sale, guvernator al Tesalonicului (după moartea tatălui sau).

Citeste si: Semnele care prevestesc MOARTEA. E absolut ÎNFRICOȘĂTOR!

Citeste si: Sărbătoare mare vineri. Un sfânt al cărui nume îl poartă mii de români apare în calendar

Citeste si: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Radu Ioan Budeanu, fiul Deliei Budeanu și moștenitorul dinastiei Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Efectul cafelei, vinului și ciocolatei asupra creierului. Ce spune medicul Leon Dănăilă- antena3.ro

Citeste si: Sfânta Parascheva. Sărbătoare mare! Ce să nu faci în această zi

Sfântul Dumitru 26 octombrie.  Mai târziu, împăratul Maximian a aflat că Dimitrie este creștin, lucru care l-a mâniat foarte tare. Drept urmare, întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciții, Maximian a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. Venit la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă sunt adevărate cele auzite despre el. Dimitrie a mărturisit cu îndrăzneala că este creștin și a defăimat închinarea păgânească. Pedeapsa împăratului a fost maximă: Dimitrie a fost închis în temniță și ucis cu sulița.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si