Poliţia federală americană (FBI) şi Departamentul Securităţii Interne urmează să publice ”în zilele următoare” o alertă oficială care pune în gardă cu privire la presupuse tentative de obţinere ”în mod ilicit a unor elemente preţioase vizate de proprietatea intelectuală şi date din domeniul sănătăţii publice vizând vaccinuri, tratamnete şi teste de depistare”, dezvăluie The New York Times (NYT) şi The Wall Street Journal (WSJ).

În vizorul FBI se află hackeri şi ”actori netradiţionali”- adică cercetători şi studenţi care, potrivit administraţiei lui Donald Trump, sunt activaţi să fure informaţii de la institute universitare şi laboratoare publice la care lucrează.

Citeste si: Va prelungi Klaus Iohannis starea de urgență? „O să mă înjure tot poporul român”

Ei sunt suspectaţi că acţionează în contul Chinei, potrivit celor două cotidiene.

Contactat de AFP, Departamentul de Stat american a refuzat să confirme sau să dezmintă aceste dezvăluiri.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

”Continuăm să îndemnăm toate guvernele străine să-şi respecta angajamentul de acţiona în mod responsabil în vederea promovării stabilităţii în spaţiul cibernetic”, a subliniat un purtător de cuvânt.

Statele Unite reproşează de mult timp gigantului asiatic un spionaj industrial şi au transformat apărarea proprietăţii intelectuale americane o prioritate în războiul comercial dintre cele două mari puteri.

Însă o asemenea acuzaţie riscă să afecteze şi mai mult relaţiile între Washington şi Beijing, foarte tensionate de la apariţia noului coronavirus la sfârşitul lui 2019 în oraşul chinez Wuhan.

Citeste si: „Ceasul morţii al lui Trump”, amplasat în New York

Ministerul chinez de Externe a respins luni orice suspiciune de piraterie informatică după dezvăluirile NYT.

”China este un mare apărător al securităţii cibernetice şi o victimă a atacurilor cibernetice.

Ne opunem în mod ferm oricăui fel de atac cibernetic al unor hackeri şi luptăm împotriva lor”, a declarat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.

”Ne aflăm în vârful cercetării mondiale cu privire la un vaccin şi un tratament împotriva covid-19. Este imoral ca China să fie vizată de zvonuri şi calomnii în absenţa unor probe”, a denunţat el.

Citeste si: Cum ne putem alege cu dosar penal la metrou. Vela: „În momentul acela sunaţi la 112”

Locatarul Casei Albe suspectează în mod deschis Beijingul de faptul că a ascuns un accident de laborator la Wuhan care s-ar afla la originea pandemiei covid-19.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si