Acțiunea rapidă a Ucrainei prin care încearcă să recupereze zonele ocupate de Rusia din regiunea Harkov, în nord-estul țării, a forțat trupele moscovite să retragă în încercarea de a preveni încercuirea lor.

Citeste si: VIDEO| Zelenski nu vrea negocieri cu Rusia: ”amânarea acestora de către Kiev va complica posibilitatea ajungerii la un acord”

Rusia riscă să lase în urmă un număr semnificativ de arme și muniții într-o retragere grăbită, în momentul în care războiul declanșat de regimul Vladimir Putin a depășit 200 de zile, informează Euronews.com.

Un oficial pro-rus afirmă că soldații ucraineni i-au copleșit numeric pe combatanții ruși în ofensiva din ultima săptămână.

Citeste si: Ucraina obține o "victorie substanţială" prin spargerea defensivei ruse în regiunea Harkov

"În ceea ce privește forțele care au fost transferate pentru contraofensiva armatei ucrainene, acestea au depășit trupele noastre de aproximativ opt ori", a spus, luni, Vitali Gancev, oficialul pro-rus cu rangul cel mai înalt din regiunea Harkov, într-o declarație pentru Rusia 24.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a ironizat pe ruși într-un nou videoclip adresat poporului său, spunând că „armata rusă în aceste zile demonstrează tot ce poate face — arătându-și spatele”.

Ucraina a recumperat alte 20 de localități în ultimele 24 de ore

Duminică, Zelenski a postat un videoclip cu soldați ucraineni arborând steagul național peste Chkalovske, un alt oraș pe care l-au recuperat de la ruși în contraofensivă.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Șeful militar al Ucrainei, generalul Valerii Zaluzhnyy, a declarat duminică că Ucraina a eliberat aproximativ 3.000 de kilometri pătrați de la începutul lunii septembrie.

Citeste si: Operațiunile de la Centrala nucleară Zaporojie au fost oprite în totalitate

Trupele ucrainene au recucerit peste 20 de localităţi în ultimele 24 de ore, în contextul în care avansul lor rapid în estul ţării continuă, a anunţat Kievul luni dimineaţă.

"Eliberarea localităţilor de sub ocupaţia rusă în regiunile Harkov şi Doneţk continuă", a precizat Statul Major al forţelor armate ucrainene într-un raport.

Veliki Burluk şi Dvoricina, două comunităţi din nordul regiunii Karkov, au fost abandonate de forţele ruse, se menţionează în raport.

Sub presiunea contraofensivelor ucrainene, Ministerul rus al Apărării a anunţat retragerea trupelor din Harkov în weekend, la peste jumătate de an de la începerea războiului. Motivul oficial oferit a fost "regruparea" strategică a unităţilor.

Orașul Izium, recuperat de la ruși

Duminică seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că oraşul Izium, care are o importanţă strategică şi pentru care s-au dat lupte grele la începutul războiului, a fost recucerit.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: VIDEO| Trupele ucrainene câștigă teren în fața rușilor

În înregistrări video din oraş se vede cum militarii ucraineni ridică drapelul naţional.
Conform Statului Major al armatei ucrainene, trupele ruse au părăsit de asemenea micul oraş Svatov din regiunea Lugansk, deşi miliţiile separatiste sunt încă în acţiune acolo.

"Dat fiind avansul ucrainenilor, Rusia a dispus cel mai probabil retragerea trupelor sale din întreaga regiune Harkov ocupată, la vest de râul Oskil", au transmis luni serviciile de informaţii britanice.

Citeste si: Vladimir Putin trimite întăriri în regiunea Harkov, unde armata lui Zelenski a câștigat teren

"Succesele rapide ale ucrainenilor au implicaţii semnificative pentru întreaga strategie operaţională a Rusiei. Majoritatea forţelor din Ucraina sunt cel mai probabil obligate acum să prioritizeze acţiunile de apărare de urgenţă", au adăugat serviciile secrete britanice.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si