Sâmbăta Morților, cunoscută și sub numele de Moșii de Toamnă, este o zi de pomenire a celor adormiți, când credincioșii aduc la biserică bucate care vor fi sfințite și împărțite în amintirea celor plecați.

În 2024, Moșii de Toamnă pică pe data de 2 noiembrie.

Un loc special în rândul acestor bucate este coliva, care simbolizează trupul înviat prin puterea lui Dumnezeu și credința în viața veșnică.

Pentru a pregăti coliva în mod tradițional și corect, vă propunem o rețetă pas cu pas.

Ingrediente necesare pentru colivă de Sâmbăta Morților

500 g de arpacaș
2 litri de apă
200-300 g de zahăr (după gust)
200 g de nucă măcinată
150 g de stafide (opțional)
Coaja rasă de la o lămâie și/sau o portocală
Esență de vanilie și/sau rom (după preferințe)
Un praf de sare
Biscuiți măcinați sau pesmet pentru decor (opțional)
Zahăr pudră, cacao sau scorțișoară pentru decor

Rețetă colivă pentru Moșii de Tomană 2024

Rețetă colivă pentru Moșii de Tomană 2024

[Sursa foto: Shutterstock]

Mod de preparare:

Spălați bine arpacașul, schimbând apa de câteva ori până când aceasta rămâne limpede. Puneți arpacașul la fiert cu cei 2 litri de apă și un praf de sare, amestecând din când în când pentru a nu se lipi. Fierbeți la foc mic până când arpacașul devine moale și apa este aproape absorbită complet. Acest proces durează aproximativ 1-2 ore, în funcție de tipul de arpacaș folosit.

Dacă nu este suficient de fiert și apa a scăzut, mai adăugați puțină apă fierbinte.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Guvernul a desecretizat cheltuielile pentru vila din Aviatorilor, care ar fi pregătită pentru Iohannis. Cât a costat renovarea- antena3.ro

Citeste si: Un cuplu de români și fiica lor au murit în garaj, în inundațiile din Valencia. În casă, masa era pregătită pentru cină- wowbiz.ro

După ce grâul a fiert, opriți focul și adăugați zahărul, amestecând bine până la dizolvare. Lăsați coliva să se răcească puțin, apoi adăugați coaja rasă de lămâie și/sau portocală, esențele (vanilie și rom). Lăsați coliva la răcit peste noapte complet, acoperind vasul cu un capac sau un prosop curat.

Citește și: Ce sărbătoare este pe 2 noiembrie 2024 în Calendarul Ortodox?

Când coliva s-a răcit, adăugați nuca măcinată și amestecați bine.

Citeste si: Ileana Sterp este hotărâtă să nu se mai implice în subiecte care nu o privesc personal! "Am văzut câteva chestii pe internet mai neplăcute. Nu mă privește pe mine personal."- kfetele.ro

Citeste si: Angela Similea, probleme financiare grave. Nu mai are locuință stabilă pentru că a fost nevoită să își vândă proprietățile pentru a acoperi un credit de 700 de mii de euro- radioimpuls.ro

Citeste si: Un fotbalist de la Valencia a murit în urma inundațiilor catastrofale din Spania. José Castillejo avea 28 de ani- antena3.ro

Așezați coliva pe un platou, nivelându-i suprafața cu o lingură sau o spatulă. Presărați un strat fin de biscuiți măcinați sau pesmet pentru un decor simplu, apoi acoperiți cu zahăr pudră. Deasupra puteți desena o cruce din cacao sau scorțișoară și adăugați nuci, bombonele sau migdale pentru un decor mai special.

Citește și: Moșii de toamnă 2024. Principalele tradiții și obiceiuri. Cum se face pomenirea morților

Importanța colivei la Moșii de Toamnă 2024

Sâmbăta Morților este un moment de rugăciune și comuniune spirituală. Coliva, simbol al trupului înviat, este preparată cu grijă și oferită drept pomană pentru sufletele celor plecați. Tradiția spune că rugăciunile făcute la acest praznic aduc alinare sufletelor din veșnicie, iar bucatele sfințite la biserică sunt apoi împărțite cu cei prezenți, în amintirea celor care nu mai sunt printre noi.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si