Reţetă de colaci pufoşi pentru pomenirea morţilor
Reţetă de colaci pufoşi pentru pomenirea morţilor. Vă prezentăm o reţetă simplă şi rapidă de colaci pufoși pentru pomenirea morților. Cum se prepară colacii?
Iată secretele rețetei de colaci pufoși, cu care nu vei da greș!
Colacii pufosi de post sau japonezi se prepară din aluat dospit care, dupa coacere, se desface fașii. Astfel, aluatul este unul lejer, fara oua, unt sau lapte, dar bine aromat cu vanilie, coaja de lamaie si/sau portocala.
Colacii de post unsi cu miere se ofera, alaturi de coliva, la biserica, la pomeni si parastase ortodoxe, dar se pot prepara si ca desert de post.
700 g faina
25 g drojdie proaspata sau 7 g uscata
80 g zahar
50 g ulei
400 ml apa calduta
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la ½ de portocala (optional)
1 plic zahar vanilat
14 g sare
120 g zahar sau miere
1 plic zahar vanilat
75 ml apa
Citeste si: Care este cea mai bună făină pentru cozonac. Aluatul se va desface în fâşii! Reţetă simplă de Crăciun
Pentru aluat, mai intai se amesteca drojdia, zaharul si apa calduta, peste care se pun 200 g faina.
Apoi, se lasa pe masa circa 10 minute dupa care se adauga si restul ingredientelor, mai putin restul de faina care urmeaza mai tarziu. Puteti pune o cantitate de 14 gr de sare, raportata la cantitatea de faina.Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Se amesteca bine la un aparat de framantat sau cu o lingura de lemn, dupa ce s-a omogenizat, se adauga si restul de faina. Aluatul se framanta 4-5 minute cu robotul sau cu mana. Apoi se lasa la dospit circa 40 de minute într-un loc caldut sau acoperiti cu un prosop de bucatarie. Dupa dospire se rastoarna aluatul pe masa de bucatarie cu putina faina.
După care, întindem aluatul in foaie groasa de un deget si apoi il impaturim. Mai intai in 3, aduceti treimile laterale peste partea mijlocie si apoi rulati strans dreptunghiul obtinut sub forma unui cilindru. Cilindrul obtinut il mai rulam o data pana ce aluatul are forma de bila. Acoperim aluatul cu punga de plastic si il lasam sa se odihneasca 10 minute.
Citeste si: Clătite americane: Reţeta delicioasă pentru un mic-dejun perfect
Cantarim aluatul pentru a stii cati colaceii vor iesi din acest aluat. Astfel, la 1300 gr vor iesi 5-6 colaci. Asadar am impartit aluatul in 5 si am obtinut 5 portii de aluat a cate 260 g fiecare. Am luat fiecare bucata si am rulat-o strans de tot in forma de sul.
Lasam bucatile de aluat la odihna inca 10 minute, tot sub o punga. Fiecare bucata se rulează cu mana pana ce am obtinut un cordon lung de circa 40 de cm, usor ingustat la capete.
Legam un nod, astfel incat un capat sa fie un pic mai lung decat celalalt.Apoi luam capatul mai lung si il bagam sub aluat, pe sub bucla cea mai mare. Dupa ce am impletit toti colaceii ii asezam in tava cu hartie de copt si ii mai lasam la dospit in jur de 10 minute.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Astfel, dupa ce cuptorul s-a incins la 170° C se introduce tava cu colacei in cuptor. Colacii de post se coc 20-25 de minute la 170° C. Cum am scos colacii din cuptor ii insiropam. Acestia trebuie sa fie cat se poate de fierbinti. Fiecare colac cu sirop, cu ajutorul unei pensule. Puteti sa-i presarati si cu nuca macinata, mac, susan.
Citeste si: Plăcintă cu iaurt. Cea mai simplă rețetă cu iaurt și stafide