Firmele de recuperare de creanțe, care au reprezentat în ultimii ani un adevărat "coșmar" pentru românii cu datorii restante, vor avea de acum înainte obligații mult mai stricte în relația cu debitorii.

Citește și: VIDEO- Răsplată pentru angajații pârâcioși. Noua propunere a Ministerului de Finanțe

Modoficările legislative transpuns în legislația românească Directiva europeană 2021/2167, iar termenul până la care Guvernul trebuie să adopte proiectul de OUG este 29 decembrie 2023. 

Citește și: VIDEO. Reacția premierului Marcel Ciolacu despre "denunțul fiscal". „Eu am trăit în comunism. De ce vreți să îl jignesc pe Nicolae Ciucă?"

Administratorii de credite vor trebui să fie autorizați de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), instituție care își propune să angajeze până la 200 de oameni care să se ocupe cu autorizarea și verificarea administratorilor de credite. 

Mai puține abuzuri împotriva românilor cu datorii neplătite

Proiectul de Ordonanță de urgență, care va intra pe ordinea de zi a unei ședințe de Guvern din următoarele săptămâni, stabilește un cadru comun și cerințe comune referitoare la cumpărătorii de credite.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Este vorba de firmele care cumpără drepturile creditorului ce decurg dintr-un contract de credit neperformant emis de o instituție de credit stabilită în Uniunea Europeană sau care cumpără contractul de credit neperformant în sine și la administratorii de credite care acționează în numele unui cumpărător de credite.

ANPC instituie o listă actualizată, pusă la dispoziția publicului pe site-ul autorității, care să asigure transparența în ceea ce privește numărul și identitatea administratorilor de credite autorizați, inclusiv cei autorizați în alte state membre ale Uniunii Europene care prestează servicii pe teritoriul României.

Ordonanța de Urgență conține și prevederi referitoare la condițiile pe care cumpărătorii de credite și administratorii de credite trebuie sa le respecte în interacțiunile lor cu debitorii:

- să acționeze cu bună-credință, în mod echitabil și cu profesionalism;

- să le ofere debitorilor informații care să nu fie înșelătoare, neclare sau false;

- să respecte și să protejeze informațiile personale și dreptul la viață privată al debitorilor;

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

- să nu hărțuiască, constrângă sau influențeze în mod nejustificat debitorii;

- să furnizeze debitorului informații după transferul drepturilor unui creditor și înainte de prima colectare a datoriilor, sau ori de câte ori debitorul cere acest lucru, cu privire la cesiune, administratorul de credite, furnizorul de servicii de administrare a creditelor, sumele datorate, numele, adresa și datele de contact ale autorităților competente.

Toate modificările aduse prin noul proiect de OUG pot fi văzute aici.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si