Close sidebar
Close sidebar

S-au implinit 72 de ani de la atacul nuclear american de la Nagasaki. 74.000 de oameni au murit in explozia initiala, in timp ce alte cateva mii au decedat in lunile si anii care au urmat, din cauza radiatiilor.

Nagasaki a comemorat miercuri atacul nuclear care a lovit orasul din sud-vestul Japoniei in urma cu 72 de ani, intr-o ceremonie marcata de un apel vibrant al primarului pentru semnarea recentului tratat ONU care interzice armele atomice, relateaza AFP.

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

"Nici macar nu ati participat la negocieri", spus edilul Tomohisa Taue, adresandu-se Guvernului in "declaratia de pace" anuala, rostita in japoneza, dar tradusa in mai multe limbi." Este un lucru dificil de inteles pentru cei care traiesc in regiunile afectate de bombardamente nucleare", a adaugat el.

"Ca singura tara care a suferit distrugerile provocate de astfel de arme, va cer sa faceti tot ce va sta in putere sa participati cat mai repede la aceste negocieri si sa va revizuiti politica de aparare care depinde de o umbrela nucleara", cea a Washingtonului, care si-a luat angajamentul de a-si proteja aliatul nipon prin principiul disasiunii, a subliniat oficialul.

La inceputul lunii iunie, un tratat care interzice armele atomice a fost adoptat de cei 122 de membri ONU, dar puterile nucleare – SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Franta, India, Pakistan, Israel si Coreea

de Nord – au boicotat discutiile. Aceeasi masura au luat si Japonia, precum si majoritatea statelor NATO.

Citeste si: „Pentru ce ai lăsat copilașul tău?”. Momente de coșmar la înmormântarea lui Ionuț, tânărul din Iași care și-a luat viața în curtea părinților! Familia lui este îngenuncheată de durere- kanald.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș: Flăcările scăpate de sub control au ajuns la case și un rezervor de motorină, grad maxim de alertă- antena3.ro

Taue si-a exprimat "recunostinta profunda" fata de ONU si fata de toti cei care au promovat acest tratat," care vorbeste atat de bine despre suferinta si eforturile hibakusha (supravietuitorii atacului – n.r.)" si care ar putea fi numit "Tratatul Hiroshima si Nagasaki".  

Premierul Shinzo Abe, prezent la ceremonie, nu a facut refrire explicit la document.

"Japonia este jhotarata sa joace un rol de prim plan, lucrand atat cu" puterile nucleare, cat si cu cele non-nucleare, pentru a ajunge la o lume fara arme atomice, a spus el.

Anterior, un clopot a rasunat la ora locala 11.02 (5.02 ora Romaniei), ora exacta cand a explodat bomba atomica, pe 9 august 1945. Mai multe mii de persoane, printre care supravietuitori si apropiati ai victimelor, au tinut un moment de reculegere.

Circa 74.000 de oameni au murit in explozia initiala, in timp ce alte cateva mii au decedat in lunile si anii care au urmat, din cauza radiatiilor.

Atacul a venit la trei zile dupa ce Statele Unite au lansat prima bomba nucleara din istorie, la Hiroshima,  omorand circa 140.000 de oameni.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI