Sâmbăta Morților 2022. În acest an, Moșii de Iarnă 2022 pică sâmbătă, pe 26 februarie, zi numită și Sâmbăta Morților.

Această dată este fix înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, serbată anul acesta pe 27 februarie 2022.

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților 2022

Credincioşii trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, pentru a participa la Sfânta Liturghie. După această slujbă se oficiază şi parastasul.

Familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puţin două lumânări.

Citeste si: Ce este bine să dai de pomană de Moșii de Toamnă 2022?

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

La biserică se duc, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticlă cu vin, pomelnicul în care se trec numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări. De asemenea, se împart, pe lângă bucate alese, și blide, vase noi cu mâncare.

Pentru pomenirea morților se mai pot duce pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. Moșii de iarnă se mai numesc și Moșii de piftii sau Sâmbăta Piftiilor.

În această zi se dau de pomană piftii. Din bătrâni se spune că dacă n-ai mâncat piftiile în această zi, a doua zi trebuie să le arunci, astfel vor veni friguri în timpul verii.

Nu se fac nunţi de Moșii de iarnă!

Conform tradiţiei creştin ortodoxe, odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide după Duminica Tomii (a doua duminică după Paște).

Ce este complet interzis în această zi?

În această zi nu se lucrează și nu se spală. Potrivit superstițiilor, femeile care încalcă tradiţia şi lucrează în această zi sunt pedepsite să tremure ca piftia şi „li se întoarce pomana” pe care au dat-o.

Citeste si: Moșii de toamnă 2022: Ce nu este bine să dai de pomană în această zi?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si