In articol:
- Prima sâmbătă din Postul Paștelui este sâmbăta Sfântului Teodor Tiron
- Ce și cum se dă de pomană în Postul Paștelui?
Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron, cunoscută și ca Sâmbăta Colivelor, este prima sâmbătă din Postul Paștelui. Aceasta este ziua care dă startul pomenirilor celor trecuți în lumea de dincolo.
Pomenirile morților se fac începând cu această zi, în fiecare sâmbătă din Postul Paștelui și țin până în sâmbăta Floriilor.
Postul Paștelui a început luni, pe 18 martie și se va termina pe 4 mai.
Prima sâmbătă din Postul Paștelui este sâmbăta Sfântului Teodor Tiron
Împăratul roman Iulian Apostatul a fost ultimul împărat păgân și deși domnia sa a fost scurtă și a ținut doar doi ani, el l-a chemat odată pe guvernatorul cetății Constantinopol și i-a poruncit că în
Citește și: 4 alimente pe care trebuie să le consumi în Postul Paștelui
Sfântul Teodor Tiron a fost trimis la arhiepiscopul Eudoxie care păstorea cetatea Constantinopolului.
Din Sâmbăta Sfântului Teodor sau Sâmbăta Colivelor începe pomenirea morților în perioada Postului Mare.
Creștinii au fost așadar feriți de întinăciunea idolatriei prin mijlocirea Sfântului Teodor Tiron. El i-a făcut pe creștini să se apropie și mai mult de Dumnezeu, conform crestinortodox.ro
Cu o zi înainte de Sâmbăta Colivelor, vineri seară, are loc slujba „Liturghiei Darurilor cele mai înainte Sfințite”.
Ce și cum se dă de pomană în Postul Paștelui?
În timpul Postului Paștelui, credincioșii pot da de pomană fel și fel de alimente și mâncăruri preparate. Printre preparatele pe care le pot da aceștia de pomană se numără fasolea bătută, piureul de cartofi, pilaful fără carne, mâncarea de urzici, borșul de cartofi, sarmale de post (cu ciuperci) și ciurperci.
Se pot da de pomană și alimente dulci în această perioadă, însă ele nu trebuie să conțină lapte, deoarece în Postul Paștelui nu putem consuma alimente de origine animală. Gospodinele pot prepara plăcinte de post, negrese de post, salam de biscuiți, etc., însă toate rețetele trebuie să excludă laptele.
În Postul Paștelui este bine să dăm de pomană și pâine și vin, care simbolizează trupul și sângele Mântuitorului. Totodată, coliva nu trebuie să lipsească din pachetele date de pomană.
Coliva este preparatul care nu ar trebui să lipsească din pachetele de pomană în Postul Paștelui.
Citește și: A început Postul Paștelui 2024: Regulile de aur pe care trebuie să le respecți în următoarele 40 de zile
Coliva trebuie preparată din grâu fiert și apoi împodobită cu bomboane și nuci. După aceea, gospodinele duc coliva la biserică pentru a fi sfințită și mai apoi o pot da de pomană. Coliva este un simbol puternic al celor decedați și este oferită cu dragoste și respect în memoria lor.
Se spune că atunci când alegem să dăm pomană, dăm o bucățică din sufletul nostru. Totodată, este bine ca în pachetele de pomană să existe și alimente pe care persoana care a plecat dintre noi le iubea în timpul vieții.