Sărbătoare 20 martie 2022. În calendarul ortodox sunt pomeniți Sfinţii Cuvioşi Părinţi, ucişi de arabi în Mănăstirea Sfîntul Sava cel Sfinţit și Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul. Cei ce poartă numele Nichita, dar și derivatele sale, sunt sărbătoriți. Deși, oficial, ziua onomastică este celebrată pe 7 ianuarie, pe 30 martie au ocazia de a fi din nou în centru atenției.

Sărbătoare 20 martie 2022. Scurtă istorie

Păgânii etiopieni au atacat Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfinţit în secolul al VIII lea, crezând că mănăstirea adăposteşte multe bogăţii. Pentru că nu au găsit nimic, aceştia i-au ucis pe cei care trăiau acolo.

Citeste si: Se spală de Buna Vestire 2022? Ce spun preoţii

Monahii, sfătuiţi de Stareţul Toma, au zis: "Noi din lume am fugit în această pustie pentru dragostea lui Hristos, şi prearusinos lucru ar fi să fugim din pustie de frica oamenilor. De ar fi să fim cu toţii junghiaţi aici, junghiaţi vom fi pentru dragostea noastră pentru Hristos pentru Care am şi venit să locuim aici."

Astfel, pe unii dintre ei arabii i-au ucis cu săgeţi, iar pe alţii i-au închis de vii în peştera Sfântului Sava, scrie crestinortodox.ro. La uşa peşterii au pus apoi foc, astfel încât monahii dinăuntru au murit cu toţii sufocaţi de fum.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Semnificația numelui Nichita

Acest prenume își are rădăcina de la numele grecesc ”Niketas”. Are la baza elementul nike, de la verbul nikao, adica a invinge (de unde si substantivul victorie- nike). Acest element se întalnește și la nume ca Nicolae, Nichifor sau Nicodim. Mai întalnim și formele de Nechita, Michita, Nichitus, Chita, Chitu, Chitila si altele.

Cine a fost Sfântul Ierah Nichita Mărturisitorul

În vremea eresului luptătorilor de icoane de pe vremea împărăţiei lui Leon Armeanul, Sfântul Ierarh Nichita s-a arătat mărturisitor al lui Hristos, de vreme ce s-a nevoit mult împotriva credinţei celei rele, mustrând şi lepădând dogmele cele necredincioase, apoi, învăţând şi sfătuind cu dreaptă credinţă a se închina icoanei lui Hristos, a Preacuratei Maicii lui Dumnezeu şi a tuturor sfinţilor.

Citeste si: Calendar ortodox 20 martie 2022. Ce sărbătoare este duminică?

La mulți ani celor ce poartă numele Nichita, Nicolae, Nichifor sau Nicodim.

Cine mai este pomenit pe data de 20 martie

Tot în această zi, pomenirea sfintelor şapte femei, celor din Aminsos: Alexandra, Claudia, Rufrasia, Matrona, Iuliana, Eufimia şi Teodosia.

Aceste şapte sfinte femei au trăit pe vremea împăratului nelegiuit Maximian. Acesta pornind o prigoană mare împotriva creştinilor, în cetatea Aminsos, au fost aduse în faţa mai-marelui cetăţii aceste şapte femei pline de curaj. Şi mărturisind că sunt creştine şi spunând mai-marelui cetăţii că este un om crud, lipsit de omenie şi vrăjmaş, mai întâi au fost lovite cu toiege, după ce au fost dezbrăcate; apoi li s-au tăiat sânii cu sabia.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Tradiţii pentru Paşte 2022

După aceasta au fost spânzurate şi li s-au sfâşiat trupurile cu gheare de fier, până când li s-au văzut cele dinăuntru şi în cele din urmă au fost aruncate într-un cuptor cu foc, dându-şi astfel sufletele lor Domnului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si